Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Μέρκελ κατά Τραμπ: “Η Ευρώπη κρατάει τη μοίρα στα χέρια της”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η Ευρώπη είναι αυτή που καθορίζει τη μοίρα της είπε εκτός των άλλων η Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας ουσιαστικά στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε την Γερμανίδα καγκελάριο για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη καθώς άνοιξε τα σύνορα, ενώ είπε πως πιστεύει ότι και άλλες χώρες θα αποχωρήσουν από την ΕΕ μετά τη Βρετανία.

“Πιστεύω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι κρατάμε τη μοίρα μας στα χέρια μας” επισήμανε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας.

“Θα παραμείνω προσηλωμένη προκειμένου τα 27 κράτη μέλη να εργάζονται από κοινού προς το μέλλον μπροστά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα” συμπλήρωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

“Οι θέσεις μου στα διατλαντικά ζητήματα είναι γνωστές. Ο εκλεγμένος πρόεδρος για μία ακόμη φορά εξέθεσε τις δικές του θέσεις. Όταν θα αναλάβει καθήκοντα – κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ακόμη – εμείς θα συνεργαστούμε φυσικά με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση και εμείς θα δούμε ποιες συμφωνίες θα συνάψουμε” πρόσθεσε η ίδια.

Η καγκελάριος της Γερμανίας απέρριψε για μία ακόμη φορά κάθε σχέση μεταξύ της τρομοκρατικής απειλής στην Ευρώπη και των προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει την Συρία για να σωθούν από τον πόλεμο, εκατοντάδες χιλιάδες εκ των οποίων μετέβησαν στη Γερμανία.

“Θέλω να διαχωρίσω (το ζήτημα της τρομοκρατίας) από το ζήτημα των προσφύγων αναφορικά με τον πόλεμο στη Συρία» τόνισε υπογραμμίζοντας ότι «η πλειονότητα των Σύρων» διέφυγαν «από τον εμφύλιο πόλεμο, τις μάχες εναντίον της ( κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ) αλ Άσαντ και της καταστολής του Άσαντ”.

“Προσωπικά αναμένω την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου. Κατόπιν φυσικά θα συνεργαστούμε μαζί του σε κάθε επίπεδο” τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, ενώ όπως έγινε γνωστό η πρώτη συνάντηση τους αναμένεται να γίνει την Άνοιξη.

Η καγκελάριος έχει μιλήσει μόνο μία φορά με τον Τραμπ, λίγο μετά την εκλογή του για να διαδεχθεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ έχει οριστεί για την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου.

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε