Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Μέρκελ: οι αγορές δεν εμπιστεύονται χώρες όπως η Ελλάδα

Μέρκελ: οι αγορές δεν εμπιστεύονται χώρες όπως η Ελλάδα

Έναν ακόμη τρόπο να πει πως δεν εμπιστεύεται την Ελλάδα και γενικότερα τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βρήκε η Άνγκελα Μέρκελ.

Οι χρηματαγορές ανησυχούν για την ικανότητα μερικών χωρών της ευρωζώνης να αποπληρώσουν το χρέος τους είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

“Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στις χρηματαγορές ότι μερικά κράτη της ευρωζώνης μπορούν να αποπληρώσουν μακροπρόθεσμα τα χρέη τους. Ο κόσμος αναρωτιέται πόσο ανταγωνιστικές είναι οι χώρες της ευρωζώνης”, δήλωσε σε συνάντηση της Ομοσπονδίας Βιομηχανιών Γερμανίας.

Η Μέρκελ πρόσθεσε πως χρειάζεται αντοχή για να λυθεί η κρίση, αλλά το σύμφωνο για τη δημοσιονομική πειθαρχία είναι μια ένδειξη προόδου, όπως και η πρόοδος στην επίβλεψη των τραπεζών σ’ όλη την ευρωζώνη.

Είναι πρόωρο να γίνεται λόγος για οποιαδήποτε ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών στην ευρωζώνη μέσω ευρωπαϊκών μηχανισμών πριν εγκαθιδρυθεί ένα σώμα που να επιβλέπει και να έχει ισχυρά δικαιώματα παρέμβασης, τόνισε επίσης.

Πρόσθεσε πως το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γερμανίας είναι πιθανό να φτάσει το 0,9% του ΑΕΠ φέτος και πως η χώρα χρειάζεται να συνεχίσει να ενισχύει την εσωτερική ζήτηση.

Η επιτήρηση των ευρωπαϊκών τραπεζών θα πρέπει να εγκαθιδρυθεί “βήμα προς βήμα”, χωρίς βιασύνη. “Είμαι υπέρ μιας ισχυρής επίβλεψης των τραπεζών”, δήλωσε η Μέρκελ.

Αυτή πρέπει όμως να εγκαθιδρυθεί “βήμα προς βήμα, με τάξη και όχι υπερβολικά γρήγορα”, πρόσθεσε η καγκελάριος υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά τις διαφορές απόψεων με ορισμένους από τους ευρωπαίους εταίρους της, με πρώτη τη Γαλλία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε αυτό το μήνα τις προτάσεις της για μια ευρωπαϊκή επιτήρηση των τραπεζών που θα ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Υο περίγραμμα και το χρονοδιάγραμμα αυτού του εποπτικού οργάνου αποτελούν αντικείμενα διαφωνιών.

Το Παρίσι ζητάει να είναι έτοιμο στην αρχή του επόμενου χρόνου, ενώ το Βερολίνο δεν ορίζει χρονοδιάγραμμα, λέγοντας πως θέλει να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο.

“Η κρίση δεν έφτασε σε μια νύκτα. Κατά συνέπεια, έχουμε ανάγκη να πάρουμε μια βαθιά ανάσα, για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση”, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεργάτης Μέρκελ:ΌΧΙ σε νέα διαγραφή ελληνικού χρέους

Μέρκελ-Ντράγκι συζητούν σήμερα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους;

Sueddeutsche Zeitung:Τρύπα 30 δις ευρώ στην Ελλάδα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε