Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Μέρκελ προς Πορτογαλία: «Πείτε μας τι μέτρα θα πάρετε» – Σόκρατες: «Δε θέλω η χώρα μου να περάσει τα ίδια με την Ελλάδα»

ΦΩΤΟ REUTERS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμοι να συνδράμει στην οικονομική κρίση της Πορτογαλίας με 75 δισ. ευρώ αλλά θέλει και εγγυήσεις. Η Άνγκελα Μέρκελ το είπε ξεκάθαρα!

Κάλεσε, από τις Βρυξέλλες, τη Λισσαβώνα να καταθέσει ξεκάθαρα τα μέτρα που πρόκειται να λάβει για να φτάσει στη μείωση του ελλείμματός της. «Δε φτάνει να λένε ότι συμφωνούν με τους στόχους του προγράμματος μείωσης του ελλείμματος, που συμφωνήθηκε. Οφείλουν επίσης να πουν ξεκάθαρα και δημόσια, τι μέτρα θα λάβουν», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η ανησυχία στις τάξεις της ευρωζώνης για την οικονομική κρίση στην Πορτογαλία είναι δεδομένη. Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκε όμως κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, η Πορτογαλία αρνείται να καταθέσει αίτημα για να μπει στο μηχανισμό στήριξης και να βρεθεί υπό το ζυγό της τρόικας.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέ Σόκρατες ξεκαθάρισε ότι η χώρα του «δεν έχει ανάγκη» από ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης. Αλλά το θέμα είναι πως θα αντιδράσουν οι αγορές. Για αυτό και το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο και είναι βέβαιο πως οι αγορές θα καθορίσουν εν πολλοίς την επόμενη κίνησης της Λισσαβώνας.

«Η Πορτογαλία δεν χρειάζεται ένα σχέδιο διάσωσης και θα διατηρήσω αυτήν τη θέση για να υπερασπιστώ τη χώρα μου. Επειδή γνωρίζω τί σήμαινε αυτό για την Ιρλανδία και την Ελλάδα και δεν εύχομαι το ίδιο πράγμα για τη χώρα μου», ξεκαθάρισε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά Σύνοδο Κορυφής.

«Η Πορτογαλία πρέπει να καθιερωθεί ως μια χώρα που μπορεί να λύσει μόνη της τα προβλήματά της» είπε ο Σόκρατες και χαρακτήρισε «παιδιάστικη» την ιδέα της υποβολής ενός αιτήματος στο Ταμείο υποστήριξης της ευρωζώνης για να βοηθήσει τη χώρα του.

Διαβάστε επίσης

Γιούνκερ: “Η Ευρώπη δεν θ’ αφήσει την Πορτογαλία να καταρρεύσει”

Βοήθεια σε… δόσεις κατάφερε η Γερμανία – Η πολιτική αβεβαιότητα καθυστέρησε τις τελικές αποφάσεις για τον Ιούνιο

Έτοιμη η Ευρώπη για την Πορτογαλία με 75 δισεκατομμύρια ευρώ – Φόβοι για την Ισπανία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε