Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Μερκελ-Ολαντ: η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη

REUTERS
REUTERS

«Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη», δήλωσε εμφατικά η κυρία Μέρκελ, ενώ ο κ. Ολάντ τόνισε ότι «θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και πρέπει να επιτρέψουμε στους Έλληνες να βρουν λύσεις».

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έφτασε απόψε στην καγκελαρία της Γερμανίας όπου τον υποδέχτηκε η Άγκελα Μέρκελ, με καθυστέρηση περίπου μιας ώρας εξαιτίας της καταιγίδας που τον υποχρέωσε να αλλάξει αεροσκάφος.

Την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων επιθυμούν η Γαλλία και η Γερμανία, όπως δήλωσαν πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι είναι έτοιμοι να εισηγηθούν μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης για την χώρα.

Οι δύο ηγέτες, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την πρώτη τους συνάντηση στο Βερολίνο, χρησιμοποίησαν ωστόσο διαφορετικό τόνο και διατυπώσεις σε ό,τι αφορά την ελληνική κρίση και τις επικείμενες, νέες, εκλογές.
 
Η Καγκελάριος τόνισε ότι ελπίζει να εφαρμοστούν οι όροι που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, ενώ σημείωσε ότι με τον Λουκά Παπαδήμο και τον Αντώνη Σαμαρά έχει συζητήσει τόσο ότι πρέπει να τηρηθούν οι όροι, όσο και τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σε ό,τι αφορά τη νέα προσφυγή στις κάλπες, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι σέβεται το γεγονός ότι η Ελλάδα αποφάσισε να επαναλάβει τις εκλογές και επισήμανε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη». Πρόσθεσε δε ότι «για αυτά τα θέματα θα μιλήσει πλέον ο ελληνικός λαός και δεν έχουμε παρά να τον σεβαστούμε».

Ο κ. Ολάντ, απευθυνόμενος στους Έλληνες, εξέφρασε την κατανόησή του για τους πολίτες που δοκιμάζονται, υποφέρουν και φοβούνται και αμφιβάλλουν για το μέλλον τους, έστειλε το μήνυμα, όπως είπε, ότι θα υπάρξουν μέτρα ανάπτυξης και ότι η Ελλάδα θα βοηθηθεί ώστε να παραμείνει στην Ζώνη του ευρώ. Επισήμανε ωστόσο ότι κάποια από τα κόμματα τάσσονται υπέρ της παραμονής στο ευρώ και κάποια όχι και τόνισε: «Στις εκλογές θα μιλήσουν οι ίδιοι Έλληνες θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα. Η δική μου ευθύνη όμως είναι να στείλουμε ένα μήνυμα προς τους Έλληνες. Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι θα εισηγηθούμε μέτρα ανάπτυξης».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε απόψε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει όλα τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και την οικονομική δραστηριότητα. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και ελπίζει ότι οι ψηφοφόροι θα δείξουν ότι επιθυμούν το ίδιο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

“Ελπίζω ότι μπορούμε να πούμε στους Έλληνες πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να προσθέσει μέτρα για να βοηθήσει την ανάπτυξη και να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα, ώστε να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα”, είπε και συμπλήρωσε: “Για την ανάπτυξη, η μέθοδος που συμφωνήσαμε είναι να βάλουμε όλες τις ιδέες και όλες τις προτάσεις στο τραπέζι και να δούμε τι νομικά μέσα υπάρχουν για να τις θέσουμε σε εφαρμογή”.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι είναι έτοιμη, μαζί με τον πρόεδρο Ολάντ, να εξετάσει πρόσθετα αναπτυξιακά μέτρα για να βοηθηθεί η Ελλάδα. Η Γερμανία και η Γαλλία είναι έτοιμες “να μελετήσουν την πιθανότητα συμπληρωματικών μέτρων για την ανάπτυξη στην Ελλάδα” αν η χώρα το ζητήσει, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Αναφερόμενοι στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν ότι θα σεβαστούν όποια κυβέρνηση και αν προκύψει. “Πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση των Ελλήνων”, είπε η Μέρκελ ενώ ο Ολάντ πρόσθεσε: “Ο,τι και να συμβεί, θα σεβαστώ την απόφαση των Ελλήνων”.

Σύμφωνα με το Βερολίνο η συνάντηση αυτή δεν στοχεύει στη “λήψη αποφάσεων” αλλά στη γνωριμία της καγκελαρίου με το νέο πρόεδρο της Γαλλίας.

Πάντως η Μέρκελ δεν υποδέχθηκε ούτε με αγκαλιές αλλά ούτε και με φιλιά όπως συνήθιζε να υποδέχεται τον Νικολά Σαρκοζί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Ζαν Μαρκ Ερό νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Μετά τον κεραυνό έφτασε στο Βερολίνο ο Ολάντ – Σε λίγη ώρα θα δει την Μέρκελ!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε