Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Μερντοκ και Μπρουκς ενώπιον της Βουλής λίγες ώρες μετά τον θάνατο δημοσιογράφου!

REUTERS
Καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις. Νεκρός ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε το μεγάλο σκάνδαλο.
Το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών μεταφέρεται σήμερα και αύριο στο βρετανικό κοινοβούλιο: σήμερα μία κοινοβουλευτική επιτροπή θα ζητήσει εξηγήσεις από τον μεγιστάνα του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοκ και αύριο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα τοποθετηθεί για την υπόθεση ενώπιον των βουλευτών.
 
Ο 80χρονος πατριάρχης του Τύπου έχει κληθεί ενώπιον των δέκα βουλευτών της επιτροπής μέσων ενημέρωσης της Βουλής των Κοινοτήτων μαζί με τον γιο του Τζέιμς και την προστατευόμενη του, ξεπεσμένη πλέον “βασίλισσα των ταμπλόιντ”, Ρεμπέκα Μπρουκς.
 
Οι Μέρντοκ είχαν αρχικά αρνηθεί την πρόσκληση, πριν αλλάξουν γνώμη μπροστά στις διαστάσεις που πήρε στο μεταξύ το σκάνδαλο.
 
“Τα δύο τελευταία σκαλπ” ήταν ο τίτλος που χρησιμοποίησε η Daily Telegraph για να περιγράψει τις παραιτήσεις του αρχηγού της Σκότλαντ Γιαρντ σερ Πολ Στίβενσον και ενός από τους βοηθούς του, του Τζον Γέιτς. Ο πρώτος παραιτήθηκε την Κυριακή εξαιτίας των κατηγοριών για σχέσεις με τον όμιλο NewsCorp. Ο δεύτερος τον μιμήθηκε χθες, όταν κατηγορήθηκε ότι “έθαψε” το 2009 την έρευνα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές της News of the World.
 
Ένας πρώην ρεπόρτερ της News of the World, ο Σον Χορ, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του χθες. Είχε δηλώσει τον περασμένο χρόνο στους New York Times και στο BBC ότι ο πρώην διευθυντής του ταμπλόιντ Αντι Κόλσον, ο οποίος στη συνέχεια έγινε επικεφαλής των συμβούλων επικοινωνίας του Ντέιβιντ Κάμερον, γνώριζε τις τηλεφωνικές υποκλοπές που πραγματοποιούσε η εφημερίδα του και ότι ο ίδιος είχε ειδοποιήσει σχετικά την Σκότλαντ Γιαρντ, η οποία του είχε απαντήσει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να θεμελιώνουν τις κατηγορίες του.
 
Αμέσως μετά τον θάνατό του Σον Χορ, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι συνθήκες του θανάτου του δεν έχουν, μέχρι στιγμής, ύποπτο χαρακτήρα.
 
Το τόσο βρετανικό “όσο και το ρόουστμπιφ” ταμπλόιντ News of the World κατηγορείται ότι υπέκλεπτε από το 2000 τα ηχητικά μηνύματα 4.000 προσώπων, ανάμεσά τους πολιτικοί, διασημότητες και μία δολοφονημένη μαθήτρια.
 
Ο σερ Πολ – ο οποίος διακηρύττει την αθωότητα του, παραιτήθηκε αφήνοντας πίσω του μία απασφαλισμένη χειροβομβίδα. Παραδέχθηκε ότι προσέλαβε ως σύμβουλο επικοινωνίας τον Νιλ Ουόλις, πρώην υποδιευθυντή της News of the World. Αλλά επισήμανε ότι τουλάχιστον εκείνος δεν είναι επισήμως αναμεμειγμένος στο σκάνδαλο, αντίθετα με τον Αντι Κόλσον, ο οποίος έγινε μετά την αποχώρησή του από το ταμπλόιντ, διευθυντής επικοινωνίας του βρετανού πρωθυπουργού.
 
Από την Πρετόρια όπου βρισκόταν σε προγραμματισμένη επίσκεψη, ο Ντέιβιντ Κάμερον αναγκάσθηκε να δικαιολογηθεί, την ώρα που στο Λονδίνο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ διατύπωνε τις αμφιβολίες για τις ικανότητες του βρετανού πρωθυπουργού να ηγείται της χώρας.
 
Υπό την πίεση του σκανδάλου ο Ντέιβιντ Κάμερον παρέτεινε για μία ημέρα την κοινοβουλευτική περίοδο για να δώσει εξηγήσεις στο βρετανικό κοινοβούλιο και να δώσει απαντήσεις.
 
Ο Ρούπερτ Μέρντοκ και η Ρεμπέκα Μπρουκς μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ότι αγνοούσαν τις διαστάσεις των υποκλοπών, την ευθύνη για τις οποίες επιρρίπτουν σε έναν ανεξάρτητο ρεπόρτερ και έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ.
 
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής μέσων ενημέρωσης Τζον Ουίτιντέιλ υποσχέθηκε μία ακροαματική διαδικασία που θα αποφύγει το “λιντσάρισμα”, αλλά που θα φθάσει “σε βάθος”.
 
Ωστόσο, η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί σημείο καμπής για τον αυστραλιανής καταγωγής μεγιστάνα του Τύπου, ο οποίος επαίρεται ότι έχει επηρεάσει την εκλογή των περισσοτέρων βρετανών πρωθυπουργών από τη δεκαετία του ’70. “Για πολύ καιρό θεωρούσε ότι μπορούσε να χρησιμοποιεί τις εφημερίδες του για να επιβραβεύει ή να τιμωρεί, αλλά πλέον δεν έχει αυτήν την ισχύ”, δηλώνει τώρα ο βιογράφος του Μάικλ Γουλφ.
 
Σε διάστημα 15 ημερών ο Μέρντοκ έκλεισε την News of the World, εγκατέλειψε το σχέδιό του για την εξαγορά του δορυφορικού δικτύου BSkyB έπειτα από το βέτο που προέβαλε το σύνολο των πολιτικών κομμάτων και θυσίασε δύο από τους υπαρχηγούς του.
 
Ως συνέπεια, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s ανακοίνωσε χθες ότι εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της NewsCorp.
 
Ο Εντ Μίλιμπαντ απαιτεί πλέον τη διάλυση της αυτοκρατορίας του Μέρντοκ στη Βρετανία και ο φιλελεύθερος Νικ Κλεγκ ζητεί τον περιορισμό της επιρροής του στο όνομα του πλουραλισμού.
 
Ο Τζέιμς, ο μικρότερος γιος του Μέρντοκ εθεωρείτο δελφίνος για τη θέση του επικεφαλής της News Corp, όπου κατέχει την τρίτη θέση στην ιεραρχία και είναι επιφορτισμένος με τον τομέα Ευρώπη-Ασία, πριν από το ξέσπασμα του σκανδάλου. Πρόσφατα εξέφρασε τη βαθειά του λύπη για την γενναιόδωρη αποζημίωση ορισμένων θυμάτων υποκλοπών, με κίνδυνο να θεωρηθεί ότι εξαγόρασε τη σιωπή τους.
 
Η κίνησή του μπορεί να καταλήξει στην απαγγελία κατηγορίας “για ανάρμοστη χρήση των χρημάτων των μετόχων” και οι Φιλελεύθεροι ζητούν να κηρυχθεί “ανίκανος” για να αναλάβει την προεδρία του BSkyB, όπου η NewsCorp διατηρεί το 39,9% των μετοχών.
 
Η Ρεμπέκα Μπρουκς παραιτήθηκε την Παρασκευή από τη διεύθυνση της News International, του βρετανικού τμήματος της διαπλανητικής αυτοκρατορίας του Μέρντοκ. Έπειτα από τη σύλληψή της την Κυριακή, αρνείται τις κατηγορίες για διαφθορά αστυνομικών και υποκλοπές, οι οποίες επισύρουν ποινές φυλάκισης.
 
Κατά τη διάρκεια της πρώτης της ακρόασης ενώπιον της επιτροπής μέσων ενημέρωσης της βρετανικής βουλής το 2003, είχε δηλώσει: “Εχουμε πληρώσει την αστυνομία για πληροφορίες κατά το παρελθόν” , πριν το ανασκευάσει.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επίθεση χάκερς στην Sun: Ο Μέρντοκ είναι νεκρός!

Νεκρός δημοσιογράφος που κατήγγειλε το σκάνδαλο των υποκλοπών

Μπαράζ παραιτήσεων στη Σκότλαντ Γιαρντ: τέλος και ο Νο 2!

“Αναπάντητες” κλήσεις σε όλη την… Βρετανία!

Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους η Ρεμπέκα Μπρουκς

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Αστυνομίας μετά τα δημοσιεύματα – Δείτε τη δήλωση του

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε