Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: Το μορατόριουμ λήγει, στον αέρα οι συνομιλίες

ΦΩΤΟ REUTERS

Η εκπνοή του ισραηλινού μορατόριουμ για τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης λήγει τα μεσάνυχτά της Κυριακής και αυτή είναι η νέα δοκιμασία των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς επανέλαβε πως οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα είναι “χάσιμο χρόνου”, αν το Ισραήλ δεν παρατείνει το μορατόριουμ στον εποικισμό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης που λήγει τα μεσάνυκτα.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος είχε ανακοινώσει προηγουμένως πως ο Αραβικός Σύνδεσμος θα συγκαλέσει, έπειτα από δικό του αίτημα, στις 4 Οκτωβρίου μία σύνοδο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

“Η κεντρική επιτροπή της Φάταχ, η παλαιστινιακή διοίκηση και η εκτελεστική επιτροπή της ΟΑΠ θα συνέλθουν για να συζητήσουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων υπό το φως της απόφασης της ισραηλινής κυβέρνησης στο θέμα του μορατόριουμ στον εποικισμό, είτε είναι θετική είτε αρνητική, είτε παράταση του μορατόριουμ είτε επανάληψη του εποικισμού”, υπογράμμισε.

Ο Αμπάς αναμένεται να συναντήσει τη Δευτέρα στο Παρίσι τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν. Πρόκειται να “ενημερώσει τον κ. Σαρκοζί για τα τελευταία αποτελέσματα των διεθνών και αμερικανικών προσπαθειών να ενθαρρύνουν το Ισραήλ να παρατείνει το μορατόριουμ στον εποικισμό ως αναγκαιότητα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων”, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Στο μεταξύ, η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κάλεσε τον Μαχμούντ Αμπάς να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και να εστιασθεί μάλλον στις προσπάθειες για τη γεφύρωση του πολιτικού χάσματος ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη και το κίνημα, που κατέχει τη Λωρίδα της Γάζας.

O πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεχισθεί το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης πέραν της Κυριακής.

Η διεθνής κοινότητα ζήτησε από την ισραηλινή πλευρά να παρατείνει το πάγωμα της εποικιστικής του πολιτικής αλλά το Τελ Αβίβ δέχεται μόνο να αναζητήσει μια συμβιβαστική λύση.

Ο υπουργός Άμυνας, Εχούντ Μπαράκ, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, φέρεται να έχει συστήσει στους υπουργούς να υποστηρίξουν την παράταση του μορατόριουμ στον εποικισμό.

Το ισραηλινό μορατόριουμ τέθηκε σε ισχύ στις 25 Νοεμβρίου 2009 για δέκα μήνες και αφορούσε τους εβραϊκούς οικισμούς στης κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, όπου ζουν 300.000 εβραίοι έποικοι, όχι όμως και τα χιλιάδες εργοτάξια που ήταν ήδη σε λειτουργία, την οικοδόμηση δημοσίων κτιρίων (σχολείων, συναγωγών), ούτε την προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εβραίοι έποικοι χτίζουν συμβολικά στη Δυτική Όχθη πριν λήξει το μορατόριουμ

Ιστιοπλοϊκό με Ισραηλινούς ξεκίνησε από την Κύπρο για να σπάσει τον αποκλεισμό στη Γάζα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε