Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Μέσω Facebook οργανώνονται τώρα και στην Σαουδική Αραβία

Ομάδα Σαουδαράβων ξεκίνησε εκστρατεία στο Facebook υπέρ της εφαρμογής πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Σαουδική Αραβία, ζητώντας την εγκαθίδρυση συνταγματικής μοναρχίας.

Η ομάδα, που αριθμεί περί τα 2.000 άτομα, τιτλοφορεί την εκστρατεία “ο λαός θέλει τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος”, παραφράζοντας το βασικό σύνθημα της εξέγερσης στην Αίγυπτο, όπου οι διαδηλωτές φωνάζουν ότι “ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος”. Στο κείμενο απευθύνεται έκκληση για την εγκαθίδρυση “συνταγματικής μοναρχίας” και τη “διενέργεια εκλογών”.
 
Απολυταρχική μοναρχία, η Σαουδική Αραβία οργάνωσε το 2005 τις πρώτες συμπληρωματικές δημοτικές εκλογές στην ιστορία της χώρας, χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής των γυναικών στην ψηφοφορία.
 
Τον Μάιο 2009, η σαουδαραβική κυβέρνηση παρέτεινε για δύο χρόνια τη θητεία των δημοτικών συμβουλίων, αναβάλλοντας έτσι τις δημοτικές εκλογές, οι οποίες επρόκειτο να διεξαχθούν εκείνη τη χρονιά.
 
Η ομάδα του Facebook ζητεί “τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” στο σαουδαραβικό βασίλειο και “την αναγνώριση των δικαιωμάτων των γυναικών”, οι οποίες δεν έχουν δικαίωμα να οδηγούν αυτοκίνητο και να εργάζονται , να παντρεύονται ή να ταξιδεύουν χωρίς την άδεια ενός αρσενικού μέλους της οικογένειάς τους.
 
Η ομάδα ζητεί επίσης τη θέσπιση “ανεξάρτητου και δίκαιου δικαστικού συστήματος” , την “ισότιμη κατανομή των πλουτοπαραγωγικών πηγών” της χώρας και τη λήψη “μέτρων για την επίλυση του προβλήματος της ανεργίας”.
 
Το Twitter και το Facebook διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέγερση που είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του προέδρου Μπεν Άλι στην Τυνησία και στο κίνημα αμφισβήτησης του καθεστώτος στην Αίγυπτο.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε