Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Μετά τη διεθνή κατακραυγή το Ιράν ξανακέφτεται το λιθοβολισμό “μοιχαλίδας”

Το Ιράν ενδέχεται να αναθεωρήσει την καταδίκη σε λιθοβολισμό που επιδικάσθηκε σε γυναίκα ένοχη για μοιχεία, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. (Video)

Η 43χρονη Σακίνεχ Μοχαμάντι Αστιάνι καταδικάσθηκε για μοιχεία από ένα δικαστήριο σε θάνατο διά λιθοβολισμού και από ένα άλλο σε 90 ραβδισμούς. Η καταδίκη προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή και πολλές δυτικές χώρες και οργανώσεις κάλεσαν το Ιράν να αναθεωρήσει την απόφαση αυτή.

Ο γγ του ιρανικού Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μοχάμαντ-Τζαβάντ Λαριτζανί δήλωσε πως μολονότι η απόφαση τελεί «υπό αναθεώρηση, τούτο δε σημαίνει πως η δικαστική εξουσία υπόκειται σε ξένες πιέσεις». «Η ποινή του θανάτου διά λιθοβολισμού υπάρχει στο Σύνταγμά μας και η δικαστική αρχή δεν μπορεί να μεταβάλλει τις αποφάσεις της εξαιτίας των πιέσεων και κάθε εκστρατείας στη Δύση», τόνισε εμφατικά ο ίδιος.

«Εντούτοις, οι δικαστές στη χώρα μας σπάνια προσφεύγουν σε αυτήν την απόφαση και επίσης στην προκειμένη περίπτωση η απόφαση αυτή μπορεί να αναθεωρηθεί, ή ακόμη και να τροποποιηθεί, ειδικά καθώς άλλο δικαστήριο την έχει καταδικάσει σε ραβδισμούς», πρόσθεσε ο Λαριτζανί.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις τονίζουν πως η Αστιάνι καταδικάσθηκε για μοιχεία μολονότι ο σύζυγός της είχε πεθάνει πριν διαπραχθεί το υποτιθέμενο αδίκημα. Σύμφωνα με την οικογένειά της και άλλες δυτικές πηγές, , ενώ σε άλλο δικαστήριο εκδικαζόταν η υπόθεση για τη δολοφονία του συζύγου της από δύο άνδρες, η Αστιάνι καταδικάσθηκε από άλλο δικαστήριο για μοιχεία με έναν από τους δύο υπόπτους, μολονότι δεν προέκυψαν στοιχεία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε