Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Μετά το Φεβρουάριο οι εκλογές στην Ιρλανδία

ΦΩΤΟ REUTERS

Η πρόταση μομφής κατατέθηκε αλλά η κυβέρνηση του Μπράιαν Κάουεν όχι μόνο δεν παραιτείται, αλλά αρνείται και να επιταχύνει τις διαδικασίες ψήφισης του προϋπολογισμού λιτότητας.

Η είσοδος της χώρας στο μηχανισμό στήριξης προκειμένου να βγει από την οικονομική κρίση έχει προκαλέσει πολιτική και κοινωνική αναταραχή. Οι Πράσινοι αποφάσισαν να ζητήσουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αλλά θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό λιτότητας, ενώ το Σιν Φέιν κατέθεσε ήδη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης,

Ο Κάουεν, όμως, αρνήθηκε να επιταχύνει τη διαδικασία παρουσίασης του προϋπολογισμού για το 2011, που έχει προγραμματισθεί για τις 7 Δεκεμβρίου. Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Fine Gael, Έντα Κένι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να επιταχύνει τη διαδικασία και να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό την επόμενη εβδομάδα.

Τα νομοσχέδια για την υλοποίηση του προϋπολογισμού θα είναι έτοιμα μέχρι τον Φεβρουάριο, δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου ο Ιρλανδός πρωθυπουργός. Κάτι που σημαίνει ότι δε θα διεξαχθούν εκλογές τον Ιανουάριο, όπως έχουν ζητήσει οι εταίροι του στην κυβέρνηση.

Οι Πράσινοι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να γίνουν εκλογές στο δεύτερο 15ημερο του Ιανουαρίου, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει την άμεση προσφυγή στις κάλπε. Κάτι τέτοιο, όμως, θα ανέβαλε την έγκριση του προϋπολογισμού, που είναι προϋπόθεση για να εξασφαλίσει η Ιρλανδία τη βοήθεια από το ΔΝΤ και την ΕΕ .

Ως προς την έγκριση του προϋπολογισμού επικρατεί αβεβαιότητα, καθώς οι ανεξάρτητοι βουλευτές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να τον καταψηφίσουν.

Εντείνονται οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντείνει τις πιέσεις στην Ιρλανδία να εγκρίνει τα μέτρα λιτότητας που χρειάζονται για να ανοίξει ο δρόμος για το σχέδιο διάσωσης της χώρας. Σε αντάλλαγμα για το δάνειο των δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, η ιρλανδική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ένα τετραετές σχέδιο λιτότητας και να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της για το 2011 στις 7 Δεκεμβρίου.

«Είναι πολύ σημαντικό ο προϋπολογισμός αυτός να περάσει στο κοινοβούλιο (…) είναι ένα βασικό στοιχείο στο πλαίσιο της τρέχουσας συζήτησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ», διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου, Όλι Ρεν.

Ο Αλταφάζ υπογράμμισε ότι η προοπτική της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών δεν θα πρέπει να αποσπά την προσοχή των Ιρλανδών πολιτικών από την ανάγκη που υπάρχει για δημοσιονομική σταθεροποίηση. «Κάθε μέρα που περνάει έχει αντίκτυπο στην ιρλανδική οικονομία, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτά τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα να ληφθούν το ταχύτερο δυνατό», σημείωσε.

Το σχέδιο βοήθειας που κατήρτισε η ΕΕ και το ΔΝΤ για την Ιρλανδία είναι επαρκές, δήλωσε εξάλλου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Πιέσεις ασκεί και η πλευρά του ΔΝΤ. Οι συνομιλίες μεταξύ Ιρλανδίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξελίσσονται με ταχύ ρυθμό, αλλά εξαρτάται από την ιρλανδική κυβέρνηση να λάβει τις απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις, δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ, Τζον Λίπσκι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε