Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Μετά το φιάσκο νέα Σύνοδος αρχές του 2013 – Προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το “ναυάγιο”

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Η Άνγκελα Μέρκελ είχε προαναγγείλει το ναυάγιο κατά την άφιξή της στη Σύνοδο
– Κανείς δεν έμεινε ικανοποιημένος από τη συμβιβαστική πρόταση Ρομπάι
– Αμετακίνητοι Κάμερον και Ολάντ για τη «βρετανική έκπτωση» και την ΚΑΠ
– Τι προέβλεπε η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης τρίζουν και τρίζουν για τα καλά. Κάθε προσπάθεια συμβιβασμού ανάμεσα στους «εταίρους» πέφτει στο κενό. Πρώτα η α-συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα, τώρα για τον προϋπολογισμό του 2014-2020. Κανείς δεν κάνει πίσω. Όλοι βάζουν τα εθνικά συμφέροντα πάνω από τα κοινοτικά. Και, όπως πάντα, τα μεγάλα ψάρια, τρώνε τα μικρά.

27 ηγέτες ανίκανοι να βρουν μια λύση. Κυβερνώντες κατώτεροι των περιστάσεων. Ξανά… Ίσως τα καταφέρουν την επόμενη φορά. Αφού το μόνο που αποφάσισαν την Παρασκευή οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν -σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- πως διαφωνούν και πως πρέπει γίνει νέα Σύνοδος Κορυφής, άγνωστο πότε, για να λύσουν τις διαφορές τους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι υποστήριξε σήμερα ότι θα ήταν δυνατόν να βρεθεί μια συμφωνία στις αρχές του 2013 για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την αποτυχία της έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών των “27” που ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

“Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις τις επόμενες εβδομάδες ώστε να βρεθεί μια συμφωνία”, πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν είχαν χρειαστεί πολλές συναντήσεις για να συμφωνηθούν οι προϋπολογισμοί της ΕΕ, όπως για παράδειγμα το 2005, όταν οι συνομιλίες ξεκίνησαν επί προεδρίας του Λουξεμβούργου και ολοκληρώθηκαν επί προεδρίας της Βρετανίας. Όπως είπε, ο ίδιος παρουσίασε ένα σχέδιο προϋπολογισμού που περιλάμβανε περικοπές, όπως ζητούσαν πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Βρετανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του εκτίμησε ότι παρά την αποτυχία της, η έκτακτη σύνοδος για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-20 ήταν “χρήσιμη” και αποτέλεσε ένα “επιθυμητό βήμα για την επίτευξη συμφωνίας”.

Όπως και ο Βαν Ρομπάι, έτσι και ο Ολάντ υποβάθμισε το γεγονός της αποτυχίας εξεύρεσης συμφωνίας λέγοντας ότι και στο παρελθόν χρειάζονταν “δύο σύνοδοι, μία διερευνητική για να γίνουν κατανοητές οι θέσεις των χωρών και να δούμε πώς θα γινόταν η προσέγγιση και άλλη μία για τη λήψη αποφάσεων”.

ΜΕΡΚΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Την ικανοποίησή της εξέφρασε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ για τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην σύνοδο κορυφής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και αιτιολόγησε την αναστολή τους λέγοντας ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν σε μια συμφωνία στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

“Είμαι ικανοποιημένη από τις συνομιλίες”, σημείωσε η Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι είναι “δυνατό να εξευρεθεί μια συμφωνία στις αρχές της ερχόμενης χρονιάς”.

Το πνεύμα στις συνομιλίες αυτές ήταν “πολύ φιλικό και εποικοδομητικό” παρά τις διαφορές απόψεων ανάμεσα στους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ, υπογράμμισε.

Τι προβλέπει η συμβιβαστική πρόταση Ρομπάι
Η νέα πρόταση του Χέρμαν βαν Ρομπάι διατηρεί την αρχική του θέση για το ποσό των 972 δισ. ευρώ, αλλά τροποποιεί την κατανομή των πόρων.

Μετά τις απειλές βέτο που εκτόξευσαν η Ιταλία και η Πορτογαλία, αλλά και λόγω της γκρίνιας των Γάλλων και των Ισπανών για τις περικοπές στην αγροτική πολιτική, ο κ. Ρομπάι προτείνει, τώρα, αύξηση των κοινοτικών πόρων για την πολιτική συνοχής κατά 10 δισ. ευρώ και αύξηση για την αγροτική πολιτική κατά 8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι εννέα πλουσιότερες χώρες που συνεισφέρουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό, εξακολουθούν να αντιδρούν. Παρόλο που οι συνολικές δαπάνες δεν ξεπερνούν το 1 τρισ. ευρώ- όπως οι ίδιες το ζήτησαν-, τώρα θέλουν ακόμα μεγαλύτερο ψαλίδισμα στις δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Οι περισσότερες, με πρώτη τη Μ. Βρετανία, ζητούν περαιτέρω μείωση των δαπανών κατά τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ. Στο πλευρό της Μ. Βρετανίας στέκονται η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Η Γερμανία, από την πλευρά της, ζητά περαιτέρω περικοπές κατά 30 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέρκελ: Μας χωρίζει χάος από τη συμφωνία – Κάμερον: Ας μην παίζουμε παιχνίδια

Νέο ναυάγιο: δεν τα βρίσκουν ούτε για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. – Δε βλέπει συμφωνία η Μέρκελ, παρά τη βελτιωμένη πρόταση Ρομπάι

Μνημόνιο και στην Κύπρο – Μέσα στη μέρα οι επίσημες ανακοινώσεις

O εφιάλτης της χρεοκοπίας επιστρέφει στην Αργεντινή

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε