Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Μετά το σεισμό ο εφιάλτης της χολέρας!

Επιδημία χολέρας που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 200 ανθρώπων και έχει προσβάλλει άλλους 3.000 είναι η νέα κατάρα της Αϊτής. (Video)

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) αυτή είναι η πρώτη επιδημία χολέρας που καταγράφεται στη φτωχότερη χώρα του Δυτικού Ημισφαιρίου εδώ κι έναν αιώνα.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Δημόσιας Υγείας Γκαμπριέλ Τιμοτέ δήλωσε ότι έχουν καταγραφεί 208 θάνατοι, εκ των οποίων οι 194 στην περιοχή Αρτιμπονίτ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, και 14 στο κεντρικό τμήμα.

Αν και το κυριότερο ξέσπασμα καταγράφεται σε περιοχή βόρεια του Πορτ-ο-Πρενς, που υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές από το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, ο οποίος στοίχισε κατά εκτιμήσεις πάνω από 300.000 νεκρούς, οι οργανώσεις αρωγής και οι υγειονομικές αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για να εμποδίσουν την εξάπλωση της ασθένειας στα ασφυκτικά γεμάτα στρατόπεδα των αστέγων στην πρωτεύουσα. Ως τώρα δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα στο Πορτ-ο-Πρενς, όπου 1,3 εκατ. άστεγοι ζουν ακόμα σε σκηνουπόλεις.

Η χολέρα, εάν ο ασθενής αφυδατωθεί, μπορεί να σκοτώσει μέσα σε μερικές ώρες. Εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση που επισκέφθηκε νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται ασθενείς έκανε λόγο για “σκηνές φρίκης” στην αυλή του, με σειρές ολόκληρες από ασθενείς, ξαπλωμένους στο χώμα, υπό βροχή, με βρόμικες κουβέρτες, καλυμμένους από περιττώματα, αλλά με την ελπίδα ότι θα τους σώσει ο ενδοφλέβιος ορός. Ο ίδιος περιέγραψε ότι στην επαρχία χωρικοί εκλιπαρούσαν να τους δώσουν καθαρό πόσιμο νερό.

Ο υπουργός Υγείας Άλεξ Λάρσεν κάλεσε τους υποψήφιους στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για την 28η Οκτωβρίου να αναστείλουν τις συγκεντρώσεις, τις περιοδείες και κάθε άλλη δραστηριότητα στις πληγείσες περιοχές. Παραμένει ασαφές αν η επιδημία θα έχει συνέπειες στο καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι εκτός εάν “η επιδημία τεθεί εκτός ελέγχου”, οι εκλογές θα γίνουν κανονικά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε