Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Μετασεισμός 4 Ρίχτερ “ξύπνησε” τη Σόφια

Μετασεισμός 4 Ρίχτερ “ξύπνησε” τη Σόφια

Νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ξύπνησε χιλιάδες κατοίκους της Σόφιας, περίπου μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ισχυρή, σε γενικές γραμμές, μετασεισμική δόνηση έχει το ίδιο επίκεντρο με τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, κοντά στην πόλη Πέρνικ, δυτικά της Σόφιας.

«Θέλω να υπογραμμίσω ρητώς ότι πρόκειται για μία από τις εκατοντάδες μετασεισμικές δονήσεις του πρόσφατου σεισμού, μεγέθους 5,8 Ρίχτερ» δήλωσε στα βουλγαρικά ΜΜΕ ο διευθυντής του γεωφυσικού ινστιτούτου της Βουλγαρίας Νικολάι Μιλόσεφ.

Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Μιλόσεφ, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται προάγγελος ενός νέου μεγάλου σεισμού, αλλά- κατά πάσα πιθανότητα- ακριβώς το αντίθετο: οι πολυάριθμες δονήσεις έπειτα από το σεισμό της Τρίτης ερμηνεύονται από τους σεισμολόγους ως σημάδια σταδιακής εκτόνωσης της ενέργειας, που έχει συγκεντρωθεί στα «σπλάχνα» της γης.

«Είναι σίγουρο ότι η ισχύς των εκατοντάδων δονήσεων, που ακολούθησαν και θα ακολουθήσουν το μεγάλο σεισμό της Πέρνικ, θα ‘περάσει’ από όλες τις ψηφιακές αξίες της σκάλας από το 5,8 ως το … μηδέν έως ότου ολοκληρωθεί η πλήρης εκτόνωση του φαινομένου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βούλγαρος σεισμολόγος στην τηλεόραση BTV.

Εκ μέρους της, η δήμαρχος της πόλης Πέρνικ Ροσίτσα Γιαννάκιεβα είπε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του καναλιού, ότι οι κάτοικοι αντέδρασαν σχετικά ψύχραιμα στη νέα δοκιμασία.

«Μερικοί έτρεξαν έξω στο δρόμο, άλλοι έμειναν σπίτια τους… Άλλωστε, σήμερα αρχίζει το εορταστικό τετραήμερο, με αφορμή την ημέρα των δημιουργών του σλάβικου αλφάβητου Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, οπότε πολλοί κάτοικοι της πόλης μας έφυγαν έξω για εκδρομές στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα και αλλού» πρόσθεσε η δήμαρχος.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η αποτίμηση των ζημιών από το μεγάλο σεισμό, αλλά η Πολιτεία θα αποζημιώσει όλους τους σεισμόπληκτους.

Στις δηλώσεις του στο κοινοβούλιο, χθες το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση της επιτόπιας επιθεώρησης των σεισμόπληκτων περιοχών, ο αρμόδιος υπουργός διευκρίνισε ότι οι ζημιές είναι σχετικά μικρές και θα καλυφθούν δίχως πρόβλημα από το σχετικό κονδύλι των 85 εκατομμυρίων λέβα (περίπου 42,5 εκατ. ευρώ) του προϋπολογισμού.

«Οι οικοδόμοι της Βουλγαρίας απέδειξαν ότι φτιάχνουν ασφαλή κτήρια. Ο πρόσφατος ισχυρός σεισμός αποτελεί πειστική απόδειξη» ανέφερε από την πλευρά του ο επιβλέπων αρχιτέκτονας της Σόφιας Πέταρ Ντίκοφ, σύμφωνα με τον οποίο στη μεγάλη πλειονότητα των 413 κτιρίων της βουλγαρικής πρωτεύουσας, στα οποία έχουν διαπιστωθεί κάποιες ζημιές από τον ισχυρό σεισμό, υπάρχουν μόνο μικροπροβλήματα.

«Μιλάμε για ρωγμές στο σοβά, για πεσμένες καμινάδες και άλλα παρόμοια. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις, όπου έχει επηρεαστεί η δομή του κτιρίου» πρόσθεσε ο Βούλγαρος αρμόδιος στις δηλώσεις του στον τοπικό Τύπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Video από τη στιγμή του σεισμού στη Βουλγαρία – 30 τραυματίες από τα 5,8 Ρίχτερ

Μετά τον σεισμό ήρθε ο κατακλυσμός

Σε κατάσταση πανικού μετά τα 5,8R η Βουλγαρία – Καμία ανησυχία για το Κοζλοντούι

Ισχυρός σεισμός στη Βουλγαρία – “Κουνήθηκε” η βόρεια Ελλάδα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε