Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Μια ανάσα από τον Καντάφι οι εξεγερμένοι

Οι λίβυοι εξεγερμένοι ανακοίνωσαν σημαντικές επιτυχίες, με την κατάληψη των πόλεων Ζλιτάν και Ζαουίγια, που τους φέρνει πιο κοντά στην Τρίπολη, και με την αποσκίρτηση του Αμπντελσαλάμ Τζαλούντ, του πρώην δεύτερου στην ιεραρχία του καθεστώτος, ο οποίος προσχώρησε στις δυνάμεις των εξεγερμένων.

Την περασμένη νύκτα (Παρασκευή προς Σάββατο), ο συνταγματάρχης Άχμεντ Όμαρ Μπάνι, στρατιωτικός εκπρόσωπος των εξεγερμένων, ανακοίνωσε πως ο Τζαλούντ “εγκατέλειψε την Τρίπολη και προσχώρησε στην εξέγερση”.

Εκπρόσωπος των εξεγερμένων στην πόλη Ζέντεν, όπου έφτασε χθες ο Τζαλούντ μαζί με την οικογένειά του, δήλωσε σήμερα πως ο πρώην αξιωματούχος του καθεστώτος αναχώρησε οδικώς χθες το βράδυ για την Βεγγάζη.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, οι εξεγερμένοι ανακοίνωσαν χθες πως κατέλαβαν τις πόλεις Ζλιτάν και Ζαουίγια. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου επιβεβαίωσαν προόδους των εξεγερμένων στη Ζαουίγια, 40 χλμ. δυτικά της Τρίπολης, αλλά δεν ήταν δυνατό να έχουν πληροφορίες από ανεξάρτητη πηγή για την Ζλιτάν, 150 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας.

Παράλληλα το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέστρεψε χθες 14 στρατιωτικούς στόχους στα περίχωρα της Τρίπολης.

Χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλες διακοπές της ηλεκτροδότησης, προσπαθούν να διαφύγουν από το προπύργιο του καθεστώτος, το οποίο υφίσταται άνευ προηγουμένου πίεση μετά την κατάληψη της Ζαουίγια από τους εξεγερμένους, καθώς η Τρίπολη αποκλείεται έτσι από την κύρια οδό που την συνδέει με τον έξω κόσμο.

Εξάλλου η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιοωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι έστειλε μια ομάδα στην Τρίπολη και στις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς στη δυτική Λιβύη, για να επισκεφθεί “τοποθεσίες που έχουν βομβαρδιστεί από το ΝΑΤΟ και στις οποίες φέρεται ότι έχουν σκοτωθεί άμαχοι καθώς και δύο φυλακές στην Τρίπολη”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με τους εξεγερμένους πήγε ο Νο2 του Καντάφι – Έτοιμος για την τελευταία παράσταση ο λίβυος ηγέτης

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε