Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

«Μια μέρα ο Μπρέιβικ θα είναι ελεύθερος»

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Σε μια εβδομάδα, την επόμενη Δεύτερα ξεκινά η δίκη του μακελάρης της Νορβηγίας, Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ.

Αν και για την ενοχή του δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, το βασικό ερώτημα της δίκης είναι η κατάσταση της πνευματικής του υγείας και ποια θα είναι η τύχη του: άσυλο ή φυλακή;

Σε μια ασυνήθιστη αντιστροφή των ρόλων, η υπεράσπιση θα ισχυριστεί αυτό που ζητεί ο κατηγορούμενος: θα παραδεχτεί ότι είναι ποινικά υπεύθυνος, ενώ η εισαγγελία είναι έτοιμη να υποστηρίξει ακριβώς το αντίθετο με βάση τη γνωμάτευση ψυχιάτρων που συμπέραναν ότι ο Μπρέιβικ είναι ψυχωτικός.

Αν οι συνήγοροι του 32χρονου πετύχουν τον στόχο τους, ο κατηγορούμενος θα παραμείνει στη φυλακή για όσο καιρό θεωρείται επικίνδυνος. Ο ίδιος δήλωσε πως ο εγκλεισμός σε ψυχιατρείο είναι “χειρότερος από το θάνατο” και θέλει το δικαστήριο να αποφανθεί ότι έχει “σώας τας φρένας” ώστε να μην ακυρωθεί το ιδεολογικό του μανιφέστο.

Για την υπεράσπιση δεν υπάρχει αμφιβολία: ο κατηγορούμενος μια ημέρα θα είναι ελεύθερος. “Στη Νορβηγία δεν ισχύει η ποινή ισόβιας κάθειρξης. Σε μια δεδομένη στιγμή θα επιστρέψει στην κοινωνία, όχι στο κοντινό μέλλον, αλλά μετά από πολλά χρόνια”, τονίζει ο συνήγορός του Γκέιρ Λίπεσταντ.
Αντίθετα, αν το δικαστήριο δεχτεί ότι είναι ποινικά ανεύθυνος, ο Μπρέιβικ θα κλειστεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα, ίσως για όλη του τη ζωή.

Δύο ειδικοί ψυχίατροι που εξέτασαν τον μακελάρη, έχουν αποφανθεί πως πάσχει από “παρανοϊκή σχιζοφρένεια” και δεν μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης. Η έκθεσή τους προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, εξαιτίας των οποίων η νορβηγική δικαιοσύνη αναγκάστηκε να ζητήσει επανεξέταση από άλλους ειδικούς.

Σε άσυλο ή σε φυλακή, η κατηγορούσα αρχή ελπίζει πως ο δράστης δεν είναι ποτέ πια ελεύθερος.

Στις εβδομάδες που ακολουθούν, εκατοντάδες δημοσιογράφοι από 210 μέσα ενημέρωσης θα μεταβούν στο Οσλο για να καλύψουν τη δίκη. “Είναι η πιο σημαντική δίκη που έχουμε ποτέ οργανώσει, τόσο από επιμελητειακή πλευρά, όσο και λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γκέιρ Ενγκεμπρέτσεν.

Για τους 770 συγγενείς των θυμάτων και επιζώντων της τραγωδίας, αυτό που έχει σημασία είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η δίκη αρχίζει στις 16 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο. Η ετυμηγορία αναμένεται κάποια στιγμή τον Ιούλιο, χωρίς να έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπρέιβικ: Καλύτερα νεκρός παρά σε ψυχιατρείο

Ο Μπρέιβικ σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Μπαράκ Ομπάμα

“Πέρασα δύσκολα τη μέρα του μακελειού”, είπε ο Μπρέϊβικ

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Είχε ακόμη αίμα στα χέρια του! – Φωτογραφίες του μακελάρη της Νορβηγίας λίγο μετά τη σύλληψή του

Μπρέιβικ: “Απαιτώ να απελευθερωθώ αμέσως! Mου αξίζει μετάλλιο” – Νέες φωτο

Τελικά, “έβγαλαν” τρελό τον μακελάρη της Νορβηγίας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε