Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Μια ομιλία χωρίς… ουσία – Ο Άσαντ μίλησε αλλά δεν είπε τίποτα

ΦΩΤΟ REUTERS

Δεν ανακοίνωσε άρση του στρατιωτικού νόμου, δεν εξήγγειλε μεταρρυθμίσεις. Η ομιλία του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στο Κοινοβούλιο αποδείχθηκε… χάσιμο χρόνου!

Ήταν η πρώτη δημόσια παρέμβαση του προέδρου της χώρας από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Συρία, εδώ και σχεδόν δυο εβδομάδες. Πολλοί περίμεναν και εύχονταν ότι θα ανακοινώσει τον τερματισμό της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Αλλά δεν το έκανε και αντί τελικά να κατευνάσει τα πνεύματα, μάλλον τα εξόργισε περισσότερο.

Ο Άσαντ δεν έκανε καμία αναφορά στο νόμο έκτακτης ανάγκης που ισχύει από το 1963. Υποστήριξε ότι η χώρα του έχει γίνει στόχος μιας «συνωμοσίας», σκοπός της οποίας είναι να υποκινήσει τη διαδογματική σύγκρουση, αναγνώρισε όμως ότι ορισμένοι από τους Σύρους που διαδήλωναν κατά του καθεστώτος έχουν εύλογα αιτήματα.

«Ξέρω ότι οι Σύροι περιμένουν αυτό το διάγγελμα από την περασμένη εβδομάδα, όμως ήθελα να περιμένω για να έχω πλήρη εικόνα της κατάστασης (…) για να αποφύγω τις συναισθηματικές δηλώσεις που μπορεί να κατεύναζαν τα πνεύματα αλλά δεν θα είχαν απτό αποτέλεσμα, σε μια στιγμή που οι εχθροί μας βάζουν στο στόχαστρο τη Συρία», είπε αρχικά.

«Δε μπορούμε να πούμε ότι όλοι όσοι βγήκαν στους δρόμους είναι συνωμότες. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι στο σημείο αυτό», τόνισε. Όπως είπε, μια μικρή μειοψηφία προσπάθησε να «σπείρει το χάος» στην πόλη Ντεράα, πόλη που βρέθηκε στο επίκεντρο των πρόσφατων ταραχών, αλλά η πλειοψηφία εναντιώθηκε σ’ αυτό.

Ο Άσαντ διευκρίνισε ότι είχαν δοθεί σαφείς οδηγίες στις δυνάμεις ασφαλείας να μην βλάψουν κανέναν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, στις οποίες, όμως, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 61 άνθρωποι.

Αναφερόμενος στην επόμενη κυβέρνηση, είπε ότι στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι προτεραιότητά της θα είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς και η μείωση της ανεργίας. «Βλέπουμε ευνοϊκά τις μεταρρυθμίσεις. Είναι το καθήκον του κράτους. Αλλά δεν ευνοούμε τη διχόνοια», είπε.

Η ομιλία τελείωσε και εκτός από την άρση έκτακτου ανάγκης, ο πρόεδρος της Συρίας ΔΕΝ εξήγγειλε –όπως αναμενόταν- νέους νόμους για τα μέσα ενημέρωσης και τον πολιτικό πλουραλισμό.

Χιλιάδες υποστηρικτές του καθεστώτος είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο, κρατώντας σημαίες και φωτογραφίες του προέδρου, τον οποίο υποδέχτηκαν με το σύνθημα «Μόνο ο Θεός, ο Μπασάρ και η Συρία».

Μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου, οι βουλευτές τον χειροκρότησαν φωνάζοντας «Με το αίμα μας, με την ψυχή μας, θα θυσιαστούμε για σένα Μπασάρ».

Μετά το «διάγγελμα», διαδήλωση και πυροβολισμοί στη Λατάκια
Λίγη ώρα μετά το τέλος της ομιλίας Άσαντ, εκατοντάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους του βασικού λιμανιού της Συρίας, φωνάζοντας ότι θέλουν “ειρήνη” και “ελευθερία” και όχι “διχόνοια”.

Αρκετοί κάτοικοι κατάγγειλαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς στην περιοχή της παλαιάς πόλης Αλ-Σλέιμπεχ, όπου έγινε μία από τις δύο μεγάλες σημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με έντονες συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με τους πολίτες.

Άλλοι κάτοικοι κατάγγειλαν ότι την ώρα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας ένα αυτοκίνητο πέρασε ανάμεσα από τους συγκεντρωμένους και άνοιξε πυρ εναντίον τους. Η πληροφορία αυτή, πάντως, δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε