Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Μήνυμα ΗΠΑ προς ακτιβιστές: «Μη σπάσετε τον αποκλεισμό της Γάζας»

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Έκκληση για επίδειξη «υπευθυνότητας» έκαναν οι ΗΠΑ με στόχο να αποτρέψουν δύο πλοιάρια με ακτιβιστές που έφυγαν από το Λίβανο να φτάσουν στη Γάζα.

Τα πλοία μεταφέρουν ανθρωπιστικό υλικό στους αποκλεισμένους από το Ισραήλ Παλαιστίνιους, αλλά οι ΗΠΑ καλούν τους ακτιβιστές να και να ακολουθήσουν τις υπάρχουσες οδούς.

«Το να επιχειρείται η παράδοση βοήθειας στη Γάζα μέσω θαλάσσης δεν είναι ούτε ο πιο κατάλληλος τρόπος, ούτε υπεύθυνη ενέργεια και βεβαίως ούτε αποτελεσματική όποιες και εάν είναι οι συνθήκες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η κυβέρνηση Ομπάμα κάλεσε «όλους αυτούς που εύχονται να παραδοθούν εμπορεύματα να χρησιμοποιήσουν τις επιτρεπόμενες οδούς και τα χερσαία σημεία περάσματος στη Γάζα».

Η αμερικανική διπλωματία κάλεσε επίσης όλους να αποφύγουν «τις άχρηστες αντιπαραθέσεις» και ζήτησε απ όλες τις πλευρές να φερθούν με τρόπο υπεύθυνο.

Τη Δευτέρα, ένα από τα δύο πλοία με βοήθεια για τη Γάζα, που είναι αποφασισμένο να σπάσει τον αποκλεισμό της, πήρε το πράσινο φως για να πλεύσει προς τη Γάζα από την Κύπρο αφού δεν υπάρχει θαλάσσια οδός από το Λίβανο για το Ισραήλ.

Η Κύπρος από την πλευρά του υπογράμμισε από την Τρίτη ότι η απόφασή της να απαγορεύσει σε κάθε πλοίο να φύγει από τα ύδατά της με κατεύθυνση τη Γάζα, παραμένει σε ισχύ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε