Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Μήνυμα Ιαπωνίας προς Ε.Ε.: «Στηρίξτε την Ελλάδα για να αγοράσουμε ομόλογα του EFSF»

Προθέσεις δηλώνουν όλοι. Στο… γαϊτανάκι προστέθηκε και η Ιαπωνία, που ζήτα από την ευρωζώνη να ηρεμήσει τις αγορές στηρίζοντας την Ελλάδα και σε αντάλλαγμα θα αγοράσει ευρωπαϊκά ομόλογα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Γιουν Αζούμι, κάλεσε τους Ευρωπαίους να θεσπίσουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό για να κατευνασμό των αγορών, ώστε να αγοράσει η Ιαπωνία περισσότερα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Αν εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα το οποίο θα κατευνάσει τις εντάσεις στις αγορές στηρίζοντας την Ελλάδα, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Ιαπωνία», δήλωσε ο Γιουν Αζούμι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

Πρόθεση των ευρωπαίων ηγετών είναι η ενίσχυση των πόρων του EFSF, το οποίο για την ώρα διαθέτει 440 δισεκατομμύρια δολάρια, κεφάλαιο που δεν επαρκεί για τη στήριξη χωρών, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που απειλούνται επίσης από την κρίση χρέους.

Η Ιαπωνία επένδυσε περί τα 2,68 δισεκατομμύρια ευρώ, το 20% του συνολικού ποσού, κατά την έκδοση ομολόγων του EFSF το πρώτο εξάμηνο του έτους για τη στήριξη της Ισλανδίας και την Πορτογαλίας. Τρίτη οικονομική δύναμη στον κόσμο, η Ιαπωνία είναι η δεύτερη χώρα με τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα μετά την Κίνα.

Η οικονομία της Ιαπωνίας, η οποία βρίσκεται σε ύφεση από το πρώτο τρίμηνο εξαιτίας των συνεπειών του σεισμού και του τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, έχει ήδη πληγεί από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, η οποία έχει προκαλέσει την άνοδο της ισοτιμίας του γεν, πλήττοντας τις ιαπωνικές εξαγωγές και προκαλώντας ανησυχίες για την ανάσχεση της οικονομικής ανάκαμψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΗΠΑ προς Ευρωπαίους: «Όλοι σας περιμένουν να κάνετε κάτι!»

FT: Οι «τρομαγμένοι» Ευρωπαίοι πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν

Η BRICS έρχεται να σώσει την ευρωζώνη

«Σταματήστε να αυτοσχεδιάζετε» λέει στους Ευρωπαίους ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ρωσία προς Ε.Ε.: «Βρείτε πρώτα τρόπο να σωθείτε και μετά σας βοηθάμε»

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε