Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: ”Πλούσια και διεφθαρμένη η ρωσική άρχουσα τάξη

“Η άρχουσα τάξη συμπεριφέρεται κατά τρόπο αποτροπιαστικό. Είναι πλούσιοι και διεφθαρμένοι. Το ιδανικό τους είναι ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς” είναι τα πιο χαρακτηριστικά λόγια από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Novaia Gazeta, λίγες ημέρες πριν γιορτάσει τα 80 του χρόνια.
 

Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι απέτρεψε την ίδρυση του κόμματός του μέσω του Βλαντισλάβ Σουρκόφ, αναπληρωτή προσωπάρχη της ρωσικής προεδρίας, που θεωρείται “ιδεολόγος” της σύγχρονης Ρωσίας.
 
“Είχα την πρόθεση μαζί με φίλους να ιδρύσω ένα κόμμα. Όταν το έμαθε ο Σουρκόφ, με ρώτησε “σε τι σας χρησιμεύει αυτό;”. Όπως και να ‘ναι δεν θα εγγράψουμε το κόμμα σας στα μητρώα”, είπε ο Γκορμπατσόφ.
 
“Περιφρονώ αυτό το ιδανικό. Ντρέπομαι για αυτή την διαστροφή του πλούτου. Ντρέπομαι για εμάς και για τη χώρα μας”.
 
Επικρίνοντας για άλλη μια φορά την κατάργηση της εκλογής των κυβερνητών από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον πρώην πρόεδρο και σημερινό πρωθυπουργό, και την απουσία της ελευθερίας της έκφρασης στη δημόσια τηλεόραση, ο Γκορμπατσόφ κατήγγειλε επίσης την “απομίμηση” πολιτικής ζωής στη Ρωσία.
 
Υπογράμμισε επίσης ότι η “διαρροή εγκεφάλων” από τη Ρωσία εξηγείται από την έλλειψη της δημοκρατίας.
“Η σημερινή πολιτική ηγεσία, που χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να διατηρηθεί στην εξουσία, είναι απαράδεκτη”, τόνισε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε