Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Μίζες εκατομμυρίων και άδειες τηλεφωνίας “μισοτιμής”

REUTERS
Είναι μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών στην Ινδία όμως πλέον βρίσκεται στο στόχαστρο των Αρχών για εμπλοκή σε σκάνδαλο δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών βρίσκεται στο στόχαστρο των Αρχών για εμπλοκή σε σκάνδαλο δισεκατομμυρίων δολαρίων στα υψηλότερα κλιμάκια της επιχειρηματικής και κυβερνητικής ελίτ της Ινδίας. Ο πολυεκατομμυριούχος Πρασάντ Ρούια, αντιπρόεδρος του ομίλου ενεργείας Essar Group, κλήθηκε για ανάκριση στο πλαίσιο της έρευνας για την χορήγηση αδειών κινητής τηλεφωνίας το 2008.
 
Οι άδειες, σύμφωνα με το πόρισμα ανεξάρτητης επιτροπής, δόθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές για την δεύτερη γενιά κινητών, σκάνδαλο που κόστισε 39 δισ. δολάρια σε απώλειες για τα κρατικά ταμεία, ενώ διερευνώνται καταγγελίες για «μίζες» εκατομμυρίων οι οποίες κατέληξαν σε κομματικά ταμεία ή τσέπες επίορκων πολιτικών. Ανάμεσα στους παρόχους που πήραν τις άδειες ήταν η Loop Telecom, θυγατρική της Essar.
 
Στον απόηχο του σκανδάλου που έχει παραλύσει την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμονάχ Σινγκ θα αντιμετωπίσει κοινοβουλευτικό έλεγχο για τον χειρισμό της υπόθεσης. Η αντιπολίτευση μποϋκοτάρει το έργο της Βουλής από τις αρχές Νοεμβρίου απαιτώντας μία κοινή έρευνα για το σκάνδαλο που αφορά άδειες λειτουργίας την περίοδο 2007-8.
 
Η κίνηση εναντίον του πρώην υπουργού τηλεπικοινωνιών Αντιμουτού Ρατζά ενδέχεται να βοηθήσει την καταπονημένη κυβέρνηση συνασπισμού να εξευμενίσει την αντιπολίτευση και να διακόψει το κοινοβουλευτικό αδιέξοδο που έχει παγώσει την ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
 
Ο ίδιος ο Ρατζά, ο οποίος είναι στέλεχος ενός κόμματος της νότιας Ινδίας που συμμετέχει στο συνασπισμό, αρνείται κάθε κατηγορία, κάνει λόγο για πόλεμο που εξαπέλυσαν εναντίον του οι ανταγωνιστές του και λέει ότι η αθωότητα του θα αποδειχθεί.
 
Η έρευνα ήταν η πρώτη ευθεία κίνηση εναντίον του Ρατζά, ο οποίος απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση τον προηγούμενο μήνα, όταν δημοσιοποιήθηκε η ανεξάρτητη έκθεση των ελεγκτών.
 
Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έχει εμπλέξει τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο σκάνδαλο αναγκάζοντας τον να απαντήσει σε ερωτήσεις για την αργοπορία να κινηθεί εναντίον του Ράτζα.
 
Η κυβέρνηση συνασπισμού, με επικεφαλής το Κόμμα του Κογκρέσου αγωνίζεται τις τελευταίες εβδομάδες να περιορίσει τις ζημιές από πολλά σκάνδαλα διαφθοράς. Ανάμεσα σε αυτά είναι ένα που αφορά δωροδοκίες για δάνεια και ένα άλλο που συνδέεται με μίζες στα έργα για τους διεθνείς αθλητικούς αγώνες της Κοινοπολιτείας.
 
Πάντως το αδιέξοδο στο κοινοβούλιο ανησυχεί τους ξένους επενδυτές περισσότερο από όσο η διαφθορά καθώς σημαίνει ότι οι μακροπρόθεσμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα βαλτώσουν, πλήττοντας την ταχεία οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε