Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Μνημόνιο και στην Κύπρο – Μέσα στη μέρα οι επίσημες ανακοινώσεις

Μνημόνιο και στην Κύπρο – Μέσα στη μέρα οι επίσημες ανακοινώσεις

Κατά πάσα πιθανότητα εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου, η κατ’ αρχήν συμφωνία της Λευκωσίας με την τρόικα για το κυπριακό μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες για να γίνει η ανακοίνωση θα πρέπει προηγουμένως να δώσουν την εγκρισή τους η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις το πρωί στο ΡΙΚ, είπε ότι έγινε μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και ότι η κυβέρνηση «κατάφερε να πετύχει ένα υποφερτό μνημόνιο». Θέσαμε κάποιους στόχους, ανέφερε, « και υπό τις περιστάσεις και τα δεδομένα είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα».

Η συμφωνία αφορά το ποσό των 17,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όμως, το οριστικό ποσό δανεισμού θα καθοριστεί αρχές Δεκεμβρίου με την έκθεση του οίκου Pimco για τις ανάγκες των τραπεζών. Η τρόικα έχει υπολογίσει το ποσό αυτό στα 10 δισ. ευρώ. Επίσης, σε ότι αφορά το ακανθώδες θέμα του φυσικού αερίου φαίνεται ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα διατηρήσει αυτονομία για τις υποδομές του, με δέσμευση για αποπληρωμή δανείων με μέρος από την εκμετάλλευση του.

Η υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία μετέχει στην υπουργική επιτροπή για τις διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να βελτιωθούν οι θέσεις που είχε διατυπώσει αρχικά η τρόικα για την ΑΤΑ, το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τις συντάξεις.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, η υπουργός είπε ότι για την ΑΤΑ συμφωνήθηκε να παραμείνουν στο καλάθι του δείκτη καταναλωτών όλα τα προϊόντα που ισχύουν μέχρι σήμερα. Συμφωνήθηκε, επίσης, η ΑΤΑ να “παγώσει” στο διάστημα που θα υπάρχει μνημόνιο και θα μειωθεί στο 50% σε περιόδους που δεν θα υπάρχει ύφεση και ότι το κράτος θα συνεχίσει να είναι εισφορέας στο ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Για το όριο αφυπηρέτησης συμφωνήθηκε να αυξάνεται κατά έξι μήνες τα επόμενα δύο χρόνια, για να φθάσει στο εξηκοστό πέμπτο. Ακολούθως θα συνδεθεί με το προσδόκιμο ζωής και θα αυξάνεται κατά έξι μήνες κάθε πέντε χρόνια.

Για τις συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι θα υπάρχει πέναλτι για όσους αφυπηρετούν πρόωρα. Σημείωσε ότι η διαμόρφωση της σύνταξης και του εφάπαξ παραμένουν ως έχουν μέχρι το τέλος του χρόνου. Ακολούθως το εφάπαξ θα φορολογείται, αλλά για τα χρόνια πέραν του 2012 και θα υπάρξει αναλογιστική μείωση στις συντάξεις.

Η συμφωνία με την τρόικα για τη συνομολόγηση μνημονίου είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων, που αναφέρονται με τους ακόλουθους τίτλους:

«Φιλελεύθερος»: «Συμφωνία στο παρά πέντε»

«Πολίτης»:«Έχουμε μνημόνιο και ο Θεός βοηθός»

«Σημερινή»:«Είπε (ο Χριστόφιας) το μεγάλο ναι και υπογράφει το μνημόνιο»

«Χαραυγή»: «Κοντά σε υπογραφή»

«Αλήθεια» : «Από το “όχι” στο “ναι” σε μια νύχτα».

Διαβάστε επίσης:
Συμφωνία στην Κύπρο με την τρόικα αλλά χωρίς ανακοινώσεις

Η τρόικα “γονατίζει” και την Κύπρο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε