Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Μοιράζει λεφτά το Ομάν για να κατευνάσει τους διαδηλωτές

Σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ θα δώσει ο σουλτάνος του Ομάν για να “ικανοποιήσει τις απαιτήσεις” των διαδηλωτών στη χώρα.

Το Ομάν προτίθεται να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο ρεάλ (περίπου 2,5 δισ. ευρώ) για να “ικανοποιήσει τις απαιτήσεις” των διαδηλωτών που ζητούσαν πολιτικές μεταρρυθμίσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μετέδωσε απόψε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

“Το Ομάν θα ξοδέψει 1 δισ. ρεάλ για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των διαδηλωτών και επίσης για μια κρατική δωρεά προς το λαό”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του σουλτάνου Καμπούς μπιν Σαΐντ που διαβάστηκε στην κρατική τηλεόραση.

Οι διαδηλώσεις στο σουλτανάτο ήταν σχετικά μικρές, σε σύγκριση με άλλες αραβικές χώρες. Αρκετές δεκάδες διαδηλωτές είχαν εγκατασταθεί σε σκηνές κοντά στο κοινοβούλιο, το Συμβούλιο Σούρα, στην πρωτεύουσα Μουσκάτ. Σημαντικότερες ήταν οι κινητοποιήσεις στη βιομηχανική πόλη Σόχαρ όπου, σύμφωνα με τοπικούς γιατρούς, σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άτομα. Η κυβέρνηση πάντως κάνει λόγο μόνο για δύο νεκρούς.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν κυρίως αυξήσεις στους μισθούς, νέες θέσεις εργασίας και να σταματήσουν οι δωροδοκίες. Πολλοί απαιτούσαν την παραπομπή υπουργών με την κατηγορία της διαφθοράς.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του σουλτάνου δεν διευκρινίζεται πώς θα επενδυθούν τα χρήματα. Ο σουλτάνος Καμπούς έχει ήδη ανακοινώσει και άλλα μέτρα: απέλυσε 12 υπουργούς, εισήγαγε ένα μηνιαίο βοήθημα για τους άνεργους και έδωσε αυξήσεις μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους. Τον Μάρτιο υποσχέθηκε ότι θα παραχωρήσει νομοθετικές εξουσίες και στο Συμβούλιο του Ομάν που σήμερα είναι μόνο συμβουλευτικό σώμα, εν μέρει αιρετό. Μέχρι τώρα μόνο ο σουλτάνος και η κυβέρνησή του είχαν δικαίωμα να περνούν νόμους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε