Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Μόλις τελείωσαν οι εκλογές ψάχνουν τους επόμενους “μονομάχους” στις ΗΠΑ

Μόλις τελείωσαν οι εκλογές ψάχνουν τους επόμενους “μονομάχους” στις ΗΠΑ

 Τα μέσα ενημέρωσης της Ουάσινγκτον πάσχουν εδώ και δύο ημέρες από ένα κενό ειδήσεων. Καθώς οι εκλογές τελείωσαν, άρχισαν λοιπόν να ονειρεύονται την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ήδη κυκλοφορούν και τα πρώτα ονόματα: η Χίλαρι Κλίντον από τους Δημοκρατικούς και ο Τζεμπ Μπους από τους Ρεπουμπλικανούς.

Ο ιστότοπος Politico ήταν ο πρώτος που δημοσίευσε αναλύσεις για το ενδεχόμενο αυτό. Και είναι αλήθεια ότι, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τους Δημοκρατικούς, το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας της απερχόμενης υπουργού Εξωτερικών είναι σοβαρό, για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή η Χίλαρι έχασε δύσκολα από τον Ομπάμα το 2008 και στη συνέχεια υπήρξε μια υποδειγματική αρχηγός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Δεύτερον, επειδή το Δημοκρατικό Κόμμα δεν έχει και πολλά άλλα στελέχη του αναστήματος του Ομπάμα.

Το μοναδικό πραγματικό ερώτημα, στο οποίο ακόμη δεν υπάρχει απάντηση, είναι αν η ίδια η Χίλαρι θέλει να είναι υποψήφια.

Εναλλακτικά πρόσωπα θα μπορούσε να είναι ο σημερινός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, ο γερουσιαστής του Οχάιο Σέροντ Μπράουν και η νεοεκλεγείσα γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Κανείς από αυτούς, όμως, δεν έχει την απήχηση της Χίλαρι Κλίντον.

Για τον Τζεμπ Μπους, ο ορίζοντας είναι λιγότερο καθαρός, αφού υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι που περιμένουν. Ένας από αυτούς είναι ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι, ο οποίος δεν δίστασε να επαινέσει τον Ομπάμα για τους χειρισμούς του στο πρόβλημα του κυκλώνα Σάντι. Για να είναι πάντως υποψήφιος το 2016, πρέπει να εξασφαλίσει την επανεκλογή του το 2014. Άλλοι δελφίνοι είναι ο πρώην υποψήφιος για την αντιπροεδρία Πολ Ράιαν, ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο και ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν Σκοτ Γουόκερ. Δύο ακόμη ονόματα που κυκλοφορούν τελευταία είναι της κυβερνήτη του Νιου Μέξικο Σουζάνα Μαρτίνες και του νεοεκλεγέντος γερουσιαστή του Τέξας Τεντ Κρους.

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα Γκάρντιαν, ο Τζεμπ Μπους είναι αυτή τη στιγμή το μεγάλο φαβορί, καθώς συγκεντρώνει δύο πλεονεκτήματα. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα προώθησε μια σημαντική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση και χαίρει μεγάλης υποστήριξης από τους Ισπανόφωνους. Επιπλέον, μέχρι το 2016 η προεδρία του αδελφού του θα έχει ξεχαστεί, αφού το Ιράκ, το Αφγανιστάν, ο κυκλώνας Κατρίνα και η Λίμαν Μπράδερς θα έχουν φύγει από το προσκήνιο.

Κλίντον εναντίον Μπους λοιπόν το 2016; Αν παραλείψουμε τα μικρά ονόματα, αυτό θα ήταν μια απροσδόκητη επανάληψη του 1992. Και μάλιστα σε μια χώρα που κατάργησε την αριστοκρατία πριν από 240 χρόνια…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε