Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Μόνο δύο οι υποψήφιοι στις εκλογές του Μαυροβουνίου

Μόνο δύο οι υποψήφιοι στις εκλογές του Μαυροβουνίου

Ο νυν πρόεδρος, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου “Δημοκρατικού Μετώπου”, Μίοντραγκ Λέκιτς, θα είναι υποψήφιοι στις εκλογές του Μαυροβουνίου, που θα πραγματοποιηθούν στις 7 Απριλίου.

Η υποβολή κατάθεσης υποψηφιοτήτων έληξε τα μεσάνυχτα και η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι Βουγιάνοβιτς και Λέκιτς ήταν οι μόνοι που κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό στήριξης, τουλάχιστον το 1,5% του συνολικού εκλογικού σώματος.

Οι Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και Μίοντραγκ Λέκιτς έχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό εξηγήσει στους πολίτες γιατί πρέπει να τους ψηφίσουν, καθώς η προεκλογική εκστρατεία είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ο Βουγιάνοβιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών για την προεδρία του Μαυροβουνίου, επειδή, όπως τόνισε, έχει υλοποιήσει ό,τι υποσχέθηκε στην προηγούμενη θητεία του. “Δεσμεύθηκα ότι θα αφιερώσω τη θητεία μου στην ισχυροποίηση του Μαυροβουνίου, στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην περιφερειακή συνεργασία, ότι θα είμαι πρόεδρος όλων των πολιτών και ότι θα προσηλωθώ στην πορεία ένταξης στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές. Όλα τα υλοποίησα και γι αυτό θα νικήσω και πάλι”, τόνισε ο Βουγιάνοβιτς.

Ο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, υποψήφιος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών (DPS), είπε ότι το εκλογικό του πρόγραμμα βασίζεται στην περαιτέρω ενδυνάμωση του Μαυροβουνίου ως κυρίαρχου κράτους, στη βελτίωση της οικονομίας με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής όλων των πολιτών, στη μάχη κατά του εγκλήματος και της διαφθοράς και στη συνέχιση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής πορείας της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, ο Μίοντραγκ Λέκιτς πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου “Δημοκρατικού Μετώπου”, τόνισε ότι θα παλέψει κατά του εγκλήματος και της διαφθοράς στην κοινωνία του Μαυροβουνίου και κατά του διχασμού στη χώρα, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίες αλλαγές και νέες αξίες.  

“Υπόσχομαι ότι θα προστατεύω, πρώτα απ’ όλα το Σύνταγμα, την έννομη τάξη, ότι θα αγωνιστώ κατά της ποινικοποίησης της κοινωνίας του Μαυροβουνίου, ότι θα παλέψω για τη συνοχή του λαού, ότι θα σέβομαι όλους τους πολίτες και φυσικά τις μειονότητες, ότι δεν θα συναλλάσσομαι μαζί τους, αλλά θα τους καλέσω να οικοδομήσουμε μαζί το Μαυροβούνιο πάνω σε νέες αξίες” τόνισε.

Ο Λέκιτς δήλωσε ότι σέβεται εξίσου εκείνους που στο δημοψήφισμα του 2006 τάχθηκαν υπέρ ενός ανεξάρτητου Μαυροβουνίου κι εκείνους που ψήφισαν υπέρ της διατήρησης της ένωσης με τη Σερβία, επειδή και οι μεν και οι δε ήθελαν το καλό για το Μαυροβούνιο. 

Τα κόμματα των μειονοτήτων στο Μαυροβούνιο έχουν αναγγείλει ότι θα στηρίξουν τον Φίλιπ Βουγιάνοβιτς. Το ενδιαφέρον σε αυτή την εκλογική μάχη είναι ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, επί χρόνια εταίρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών (DPS), ανακοίνωσε ότι δεν θα στηρίξει τον Βουγιάνοβιτς και ότι θα δεν συμμετάσχει στις εκλογές της 7ης Απριλίου.

Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα νωρίτερα ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Λέκιτς και το νεοσύστατο αντιπολιτευόμενο κόμμα Θετικό Μαυροβούνιο δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση.

Δικαίωμα ψήφου στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές έχουν 512.715 πολίτες, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπουργός παρακολουθούσε τα τηλέφωνα δημοσιογράφων

Βγήκαν στους δρόμους για τους αυξημένους φόρους στους μισθωτούς

Διχασμένο το Μαυροβούνιο για την υποψηφιότητα του Βουγιάνοβιτς στις εκλογές

Στο 5,1% ο πληθωρισμός του Μαυροβουνίου

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε