Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Μόνο πτώματα ανασύρρονται πλέον από τα ερείπια

Ο απολογισμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το Κράιστσερτς, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Νέας Ζηλανδίας, έφτασε σήμερα τους 145, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

“Αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί καθώς τα σωστικά συνεργεία σταδιακά εντοπίζουν όλο και περισσότερους νεκρούς μέσα στα ερείπια”, δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Ντέιβ Κλιφ μιλώντας στους δημοσιογράφους. Περίπου 200 άτομα είναι ακόμη αγνοούμενα, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει εφικτό να εκτιμηθεί η τεράστια καταστροφή σε σπίτια και υποδομές. 

 Ο τελευταίος άνθρωπος που βρέθηκε ζωντανός ήταν μια γυναίκα η οποία ανασύρθηκε από τα χαλάσματα το απόγευμα της Τετάρτης. Από τότε οι διασώστες ανασύρουν μόνο πτώματα. Ο κ. Κλιφ δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες για να αποδοθούν οι σοροί στις οικογένειες.

Σχεδόν το 25% των κτισμάτων στην Κράιστσέρτς θα χρειαστεί να κατεδαφιστούν καθώς θεωρούνται μη ασφαλή, δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για την ανοικοδόμηση μετά το σεισμό, Τζέρι Μπράουνλι. Το εμπορικό κέντρο θα μείνει κλειστό για ‘μερικούς μήνες τουλάχιστον’ και αυτό ίσως σημάνει ότι η πόλη δε θα μπορέσει να φιλοξενήσει αγώνες του παγκόσμιου πρωταθλήματος ράγκμπι όπως προγραμματιζόταν, πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος της πόλης Μπομπ Πάρκερ επιβεβαίωσε ότι ολόκληρα τετράγωνα στο εμπορικό κέντρο θα χρειαστεί να κατεδαφιστούν εξ ολοκλήρου. ‘Πρέπει να το ανοικοδομήσουμε αυτό το τμήμα της πόλης–ορισμένοι λένε «γιατί να μην το εγκαταλείψουμε;», αλλά η ζωή δεν είναι έτσι’, είπε στο Sky News.

Άλλοι δύο άνθρωποι συνελήφθησαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο για λεηλασία σε σεισμόπληκτα κτίσματα, σύμφωνα με τις αρχές. Η παρουσία της αστυνομίας και του στρατού είναι έντονη στην πόλη κι ενισχύθηκε με 300 αστυνομικούς από την Αυστραλία.

Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στο 80% της πόλης και η υδροδότηση περίπου στο 50%, ωστόσο το δημοτικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι οι ζημιές σε βασικές υποδομές είναι τεράστιες και η ανοικοδόμηση θα διαρκέσει μήνες. Ο Μπράουνλι δήλωσε ότι το κόστος της αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 δις δολάρια ΗΠΑ. Το Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης ωστόσο εκτιμά ότι το ποσό στην πραγματικότητα ίσως φθάσει ακόμα και τα 20 δις δολάρια.

ΙΤΝ: Γάμος στα ερείπια



Η στιγμή της φονικής δόνησης

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε