Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Μόνος έδρασε ο βομβιστής αυτοκτονίας της Στοκχόλμης

Λίγο μετά την επίθεση... ΦΩΤΟ REUTERS

Ο άνδρας που έκανε την πρώτη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε σκανδιναβική χώρα, πριν από ένα χρόνο, έδρασε μόνος.

Η σουηδική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο 28χρονος έδρασε μόνος αλλά ερευνά ακόμη εάν και κατά πόσον είχε λάβει ιδεολογική, οικονομική ή υλική υποστήριξη.

Ο Τάιμουρ Αμπντουλουάχαμπ αλ Άμπντεϊ, καταγόμενος από την Μέση Ανατολή, ήταν το μόνο θύμα της επίθεσης της 11ης Δεκεμβρίου του 2010 κοντά σε μια πολυάσχολη εμπορική συνοικία στο κέντρο της Στοκχόλμης. Δύο πολίτες είχαν τραυματιστεί.

Μετά την επίθεση η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει 800 συνεντεύξεις και έχει λάβει περίπου 1.200 ειδοποιήσεις από πολίτες, έχει ερευνήσει διάφορους χώρους και έχει ανασυνθέσει γεγονότα.

“Δεν ανέκυψαν ενδείξεις ότι ανήκε στην αλ Κάιντα στο Ιράκ”, είπε ο επικεφαλής της σουηδικής ασφάλειας Άντερς Ντάνιελσον.

Ο Ντάνιελσον και η εισαγγελέας Αγνέτα Χίλντινγκ Κβάρνστρεμ εξήγησαν ότι αφού ο δράστης σκοτώθηκε στην έκρηξη, η έρευνα αντιμετώπισε σημαντική έλλειψη στοιχείων σχετικά με την πρώτη επίθεση αυτοκτονίας που διαπράχθηκε ποτέ στην Ιστορία της σκανδιναβικής χώρας.

Η Κβάρνστρεμ είπε ότι η ανασύνθεση των κινήσεων του δράστη την ημέρα της επίθεσης από την στιγμή που βγήκε από το διαμέρισμα των γονιών του στην πόλη Τράνος, 275 χλμ. νοτιοδυτικά της Στοκχόλμης, έχει ένα κενό “40 λεπτών στην χρονική αλληλουχία, στην διάρκεια του οποίου οι κινήσεις του είναι άγνωστες”.

Εικόνες από μια κάμερα ασφαλείας σε βενζινάδικο στο οποίο είχε σταματήσει καταδεικνύουν ότι είχε ζωστεί με εκρηκτικά, δήλωσε η Κβάρνστρεμ.

Μόνο ένα μέρος της εκρηκτικής ύλης που έφερε ο δράστης εξερράγη, λόγω δυσλειτουργίας των ηλεκτρικών επαφών. Επίσης δεν εξερράγη η βόμβα που είχε τοποθετήσει σε ένα αυτοκίνητο. Το όχημα, γεμάτο με φιάλες αερίου, δοχεία βενζίνης και πυροτεχνήματα, καταστράφηκε από φωτιά μερικά λεπτά πριν από την έκρηξη.

Ο Ντάνιελσον απέφυγε να εκτιμήσει πόσα θύματα θα μπορούσε να έχει προκαλέσει η επίθεση, είπε πάντως ότι εάν πυροδοτούνταν όλα τα εκρηκτικά η ισχύς της βόμβας θα ήταν “μεγάλη”. Τα περισσότερα από τα υλικά με τα οποία κατασκευάστηκε η βόμβα είχαν αγοραστεί στην Τράνος.

Ούτε η Κβάρνστρεμ ούτε ο Ντάνιελσον έκαναν κάποιο σχόλιο για την έρευνα που διεξάγεται παράλληλα στην Αγγλία σχετικά με έναν άνδρα που φέρεται να παρείχε βοήθεια στον καμικάζι βομβιστή.

Ο αλ Άμπντεϊ, η σύζυγός του και τα τρία τους παιδιά είχαν ζήσει στο Λούτον, κοντά στο Λονδίνο, πριν από την επίθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σουηδία: Ιρακινός ο καμικάζι, είχε και συνεργούς

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε