Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Μόνος του έδρασε ο μακελάρης – Ετσι κάνουν οι μαζικοί δολοφόνοι, λέει η αστυνομία

Η αστυνομία της Νορβηγίας θεωρεί ότι ο Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ προφανώς έδρασε μόνος του σκοτώνοντας 76 ανθρώπους την περασμένη Παρασκευή.

Πηγή που πρόσκειται στις έρευνες δήλωσε στο Ρόιτερς σχετικά με τα όσα αναφέρει ο Μπρέιβικ για άλλους πυρήνες: “Θεωρούμε ότι ο κατηγορούμενος έχει μικρή αξιοπιστία σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο, αλλά κανένας από εμάς δεν τολμά να απορρίψει απόλυτα (το ενδεχόμενο).”

Οι αστυνομικοί επίσης αμφιβάλλουν για το κατά πόσο αληθεύουν οι ισχυρισμοί του Μπρέιβικ ότι ανήκει σε ένα ευρύτερο ακροδεξιό δίκτυο αντισλαμιστών “σταυροφόρων”.

Σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κνουτ Στόρμπεργκετ θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της αστυνομίας, που δέχονται έντονες επικρίσεις επειδή χρειάστηκαν πάνω από μία ώρα την Παρασκευή μέχρι να συλλάβουν τον κατηγορούμενο, ο οποίος είχε ήδη σκοτώσει 68 ανθρώπους- κυρίως νέους- στο νησί Οτόγια και άλλους οκτώ στο κέντρο του Οσλο.

Ως ένδειξη ότι η αστυνομία τείνει να απορρίψει το ενδεχόμενο ο Μπρέιβικ να ήταν μέλος ευρύτερου δικτύου, θεωρείται το γεγονός ότι χθες ήρθησαν οι έλεγχοι στα σύνορα που είχαν επιβληθεί στις 22 Ιουλίου.

Επιπλέον, η Νορβηγία δεν ζήτησε από άλλες χώρες να διενεργήσουν έρευνα ούτε αύξησε το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής.

Ακόμα και αυτό που έγραψε ο Μπρέιβικ στις 22 Ιουλίου στο 1.500 σελίδων μανιφέστο του ενισχύει την άποψη της αστυνομίας: “Το παλιό γνωμικό: ‘ αν θέλεις να γίνει κάτι, τότε κάντο μόνος σου’ είναι σήμερα τόσο επίκαιρο όσο ήταν τότε.”

“Διαισθητικά μοιάζει να έδρασε μόνος του όταν διαβάζεις τα γραπτά του. Είναι σαν να είναι χαμένος σε αυτόν τον κατασκευασμένο κόσμο και δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη φαντασία από την πραγματικότητα,” λέει ο Μάγκνους Ράνστορπ, διευθυντής έρευνας στο Κέντρο Μελέτης Ασύμμετρων Απειλών στο Σουηδικό Εθνικό Κολλέγιο Αμυνας.

“Οι μαζικοί δολοφόνοι δρουν συνήθως μόνοι τους,” συμπληρώνει ο ίδιος.

Ο Μπρέιβικ πιθανόν να καταδικαστεί σε ισόβια ποινή κάθειρξης αν κριθεί ένοχος για τα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων και η δολοφονία των νεαρών στο νησί Ουτόγια.

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο Μπρέιβικ έχει κοινά χαρακτηριστικά με παλαιότερους μαζικούς δολοφόνους.

“Δεν έχει συμπόνοια, είναι αδιάφορος προς τους ανθρώπους που δολοφονεί, δεν έχει συνείδηση και δε νιώθει τύψεις,” λέει ο Ράγκνχιλντ Μπιόρνεμπεκ, ερευνητής στην αστυνομική σχολή της Νορβηγίας.

Θα δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας;

Η νορβηγική αστυνομία σκοπεύει να επικαλεστεί μια νέα διάταξη του ποινικού κώδικα ώστε να δικαστεί για “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας” ο ‘Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος ομολόγησε ότι είναι ο δράστης της διπλής επίθεσης στη Νορβηγία που στοίχισε τη ζωή σε 76 ανθρώπους, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της νορβηγικής εφημερίδας Aftenposten, επικαλούμενο εισαγγελέα.

Η διάταξη αυτή για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, η οποία εισήχθη στο νορβηγικό ποινικό κώδικα το 2008, προβλέπει ανώτερη ποινή την 30ετή κάθειρξη.

Ερωτηθείς από την εφημερίδα, ο εισαγγελέας Κρίστιαν Χάτλο τόνισε πάντως ότι η προσφυγή στην παράγραφο 102 δεν είναι στην παρούσα φάση παρά ένα ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η αστυνομία σκοπεύει να επικαλεστεί τα δυο πρώτα εδάφια της παραγράφου 147 που αφορούν “τρομοκρατικές ενέργειες” και προβλέπουν ποινή 21ετούς κάθειρξης.

Τα δυο αυτά εδάφια αφορούν το πρώτο “στη σοβαρή αποσταθεροποίηση των βασικών λειτουργιών της κοινωνίας” και το δεύτερο στην πρόθεση “διασποράς φόβου στον πληθυσμό”.

Προς το παρόν ο δράστης χαρακτηρίζεται μόνον ως ύποπτος παρά το γεγονός ότι έχει παραδεχθεί τις πράξεις του.

Σύμφωνα με το νορβηγικό δικαστικό σύστημα, παρά το γεγονός ότι ο Μπέρινγκ Μπρέιβικ έχει ομολογήσει τις πράξεις του, δεν μπορεί να τού απαγγελθεί κατηγορία εάν δεν ολοκληρωθεί η ανάκριση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιος είναι ο Έλληνας σύνδεσμος του μακελάρη της Νορβηγίας;

Η ακροδεξιά και η Ευρώπη μετά τον μακελάρη

Δεν ήταν μόνος ο μακελάρης της Νορβηγίας – «Ήθελα να σώσω την χώρα από τους μουσουλμάνους” είπε στους δικαστές

Συγκλονίζει ο πατέρας του μακελάρη: «Καλύτερα να είχε αυτοκτονήσει!»

Αναθεώρησαν τον απολογισμό του μακελειού: 76 για την ώρα οι νεκροί της Νορβηγίας

 

“Διάγγελμα” στους Νορβηγούς θέλει να κάνει ο μακελάρης! – Σκότωνε έναν άνθρωπο το λεπτό! – Επι 90 λεπτά θέριζε ζωές

Νορβηγική αστυνομία: «Δεν αργήσαμε να αντιδράσουμε!»

Καλοαναθρεμμένο παιδί της μαμάς ο 32χρονος μακελάρης!

Παραληρεί στο μανιφέστο του ο μακελάρης- Σήμερα οδηγείται ενώπιον του δικαστή

Η ωμή ομολογία του μακελάρη: «απαραίτητες οι επιθέσεις» – Τι είπε στην απολογία του

Ο πατέρας του μακελάρη εξομολογείται: «Τα έμαθα από τις εφημερίδες»

Γράμματα, κεριά, λουλούδια και οδύνη για τα θύματα της τυφλής βίας στη Νορβηγία – Αγωνία για τέσσερις νεαρούς που αγνοούνται

Ανείπωτη τραγωδία στη Νορβηγία – 98 oι νεκροί – ΦΩΤΟ ντοκουμέντο απο τη στιγμή του μακελειού

‘Ετσι τίναξε στον αέρα το ‘Οσλο! – 6 τόνοι λιπασμάτων σε εταιρεία βιτρίνα

Ο παράδεισος που έγινε κόλαση – Ο 32χρονος «θέριζε» ζωές επί δυο ώρες!


Η πιο αιματηρή επίθεση σε νορβηγικό έδαφος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – «Θα σας σκοτώσω όλους» φώναζε ο ένοπλος στην Οτόγια

Αυτός είναι ο δράστης του μακελειού της Νορβηγίας

Οπλισμένος στο ξενοδοχείο όπου βρισκόταν ο Νορβηγός πρωθυπουργός

Αναβολή λόγω της τραγωδίας!

Τρόμος και χάος στη Νορβηγία – Μία έκρηξη και ένας που άρχισε να πυροβολεί έστειλαν στο θάνατο πάνω από 16 άτομα- Στους δρόμους ο στρατός

Οι χειρότερες επιθέσεις που συγκλόνισαν τις Σκανδιναβικές χώρες

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε