Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Μόντι προς Μέρκελ: «Θα μας ρίξετε στα χέρια των λαϊκιστών»

Λίγες ώρες πριν συναντηθούν στο Βερολίνο, ο Ιταλός πρωθυπουργός φρόντισε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς την Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας της ουσιαστικά να «βάλει νερό στο κρασί της».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναγνωρίσει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ιταλία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και να υπολογίσει πως υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει στα χέρια αντιευρωπαϊστών λαϊκιστών, διεμήνυσε Μάριο Μόντι σε συνέντευξή του στη Die Welt.

«Το πρόβλημα είναι όμως ότι παρ’ όλες αυτές τις θυσίες δεν βλέπουμε παραχωρήσεις από την ΕΕ, όπως για παράδειγμα χαμηλότερα επιτόκια» και πρόσθεσε πως «δε μπορώ να επιτύχω στην πολιτική μου αν η πολιτική της ΕΕ δεν αλλάξει. Εάν αυτό δεν συμβεί, η Ιταλία, η οποία ήταν πάντοτε μια χώρα που τασσόταν υπέρ της Ευρώπης, θα μπορούσε να πέσει στα χέρια λαϊκιστών».

Στόχος του Μόντι είναι να υπάρξει μια ενιαία αντίδραση της Ένωσης στην κρίση χρέους και μια συντονισμένη αναπτυξιακή πολιτική στην ευρωζώνη.

Η γαλλογερμανική συνεργασία είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη της ΕΕ, αλλά οι δύο χώρες δεν μπορούν να βαδίζουν μόνες, είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «δεν επαρκεί, ειδικά σε μια ΕΕ των 27».

Αποκάλεσε την παραβίαση των κανόνων που είχαν θεσπιστεί με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ για το έλλειμμα από τη Γαλλία και τη Γερμανία «το χειρότερο λάθος στην ΕΕ τα τελευταία δέκα χρόνια».

Όσον αφορά στην έκδοση ευρωομολόγων, είπε ότι δεν θα αποτελέσουν κεντρικό ζήτημα στη συζήτηση που θα έχει με τη Μέρκελ, ενώ υποστήριξε πως η οικονομική κρίση η οποία πλήττει την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν οφείλεται στην ίδια, αλλά προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεταρρυθμίσεις και PSI συζήτησαν Μέρκελ – Λαγκάρντ

Σαρκοζί: “Θα επιβάλλουμε το φόρο Τόμπιν σε κάθε περίπτωση”

”Αρχιμάγειρας” του γερμανικού χρέους ο Σόιμπλε

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε