Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Moody’s: Θετική αξιολόγηση για την Ισπανία

Moody’s: Θετική αξιολόγηση για την Ισπανία

Στο επίπεδο Baa3 αλλά με αρνητικό outlook διατηρεί την Ισπανία η Moody’s, θεωρώντας πως η Μαδρίτη μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Η απόφαση της Moody’s, ελήφθη μετά από ενδελεχή επανεξέταση των στοιχείων, που άρχισε τον Ιούνιο και επιτρέπει στην Ισπανία να διατηρηθεί στην κατηγορία, των χωρών που είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ότι η διατήρηση της Ισπανίας στην κατηγορία «Baa3», προκύπτει από τρεις «θετικές αλλαγές» που έχουν συμβεί από τον Ιούνιο έως σήμερα.

Κατ ‘αρχάς, είναι η διαφαινόμενη «βούληση» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «να αναλάβει άμεσες αγορές ισπανικών κρατικών ομολόγων». Επίσης η Moody’s πιστεύει, ότι η Ισπανία θα τεθεί πιθανότατα προληπτικά υπό την πιστωτική βοήθεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, γεγονός που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ, να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αγοράς ισπανικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Στη συνέχεια, η ανακοίνωση αναφέρει αποδεικτικά στοιχεία «για την ακλόνητη δέσμευση του ισπανικού κράτους στην εφαρμογή των μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται, για τη σταθεροποίηση του χρέους».

Τέλος, η Moody’s σημειώνει την «εν εξελίξει διαδικασία για την αναδιάρθρωση του ισπανικού τραπεζικού τομέα και τη βελτίωση της μειωμένης, λόγω της κρίσης, φερεγγυότητας των ισπανικών τραπεζών»

Εν ολίγοις, η ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης προσθέτει, «η Moody’s πιστεύει ότι η υποστήριξη της ζώνης του ευρώ και οι προσπάθειες της ΕΚΤ, θα επιτρέψουν στο ισπανικό κράτος να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στις αγορές σε λογικές τιμές, παρέχοντας ταυτόχρονα τον απαιτούμενο χρόνο, για να σταθεροποιηθεί το χρέος τα επόμενα χρόνια».

Όσο για την «αρνητική προοπτική» η Moody’s σημειώνει ότι αυτή διατηρείται καθώς λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες κινδύνου.

Ειδικότερα, θεωρεί πιθανό η ποιότητα των πιστώσεων προς την Ισπανία να επηρεαστεί από την «έλλειψη προόδου» για την επιστροφή στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Από την άλλη πλευρά, αφενός η χώρα δεν έχει «ανοσία» απέναντι στις υπερχρεωμένες χώρες της ζώνης του ευρώ, και αφετέρου «η έλλειψη συγκεκριμένης προόδου» προς την δημοσιονομική ενοποίηση, προσθέτει περαιτέρω κινδύνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

S&P: Μια βαθμίδα πάνω από τα… σκουπίδια η Ισπανία

Ισπανοί:Οι Γερμανοί μας εκμεταλλεύονται

Ισπανία: Η El Pais “κόβει” θέσεις και μισθούς

Οι Ισπανοί δεν εμπιστεύονται τον Ραχόι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε