Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Μοσκοβισί: Αναζητείται συνολική λύση για την Ελλάδα

Μοσκοβισί: Αναζητείται συνολική λύση για την Ελλάδα

Γαλλία και Γερμανία να επιτύχουν μια “συνολική” λύση για τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, η οποία να περιλαμβάνει τη διατήρηση της χώρας στην Ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντησή του με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Πιερ Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι το θέμα πρέπει να διευθετηθεί το Νοέμβριο για να τερματιστεί η αβεβαιότητα για τη θέση της Ελλάδας.

Ο Μοσκοβισί συμπλήρωσε πως ο στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, όμως επισήμανε ότι η Αθήνα πρέπει να προσπαθήσει για να το κάνει δυνατό.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών κάλεσε την ευρωζώνη να κάνει ένα πρώτο βήμα προς την αμοιβαιοποίηση του βραχυπρόθεσμου χρέους της, χωρίς να φτάσει να προτείνει την από κοινού έκδοση “ευρωομολόγων”, για την οποία αναγνώρισε πως η κυβέρνηση της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ την απορρίπτει κατηγορηματικά.

“Δεν μιλάμε πλέον για ευρωομόλογα. Ξέρω ότι εδώ στη Γερμανία είναι κόκκινη γραμμή για μερικούς, μεταξύ των οποίων και για τη σημερινή κυβέρνηση”, δήλωσε ο Μοσκοβισί .”Αυτό που εννοώ είναι ότι χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε μαζί το θέμα του χρέους και αυτό μπορεί να υποστηριχθεί και από τα 17 μέλη της ευρωζώνης, ώστε να συγκεντρωθούν μερικά εργαλεία βραχυπρόθεσμης κρατικής χρηματοδότησης για να γίνει ένα πρώτο βήμα προς κάποιου είδους αμοιβαιοποίηση του χρέους”, συμπλήρωσε .

Μοσκοβισί και Σόιμπλε υποστήριξαν την ιδέα ενός ειδικού προϋπολογισμού για τα 17 μέλη της ευρωζώνης, παράλληλα με τον προϋπολογισμό για την 27μελή ΕΕ. Ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι θα λειτουργεί σαν “αυτόματος σταθεροποιητής σε θέματα που είναι σημαντικά για την επιτυχία της νομισματικής ένωσής μας”.

Η πρόταση του Σόιμπλε να δοθούν ριζικά εκτεταμένες εξουσίες στον ευρωπαίο επίτροπο για νομισματικές υποθέσεις κέρδισε αυτό το Σαββατοκύριακο την υποστήριξη του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος την εξέφρασε σε συνέντευξή του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο γερμανός υπουργός δήλωσε πως, αν δοθούν στον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν οι ίδιες νομικές εξουσίες που έχει ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος μπορεί να ασκεί ο ίδιος βέτο σε συγχωνεύσεις που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό, “η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας θα είχε πολλή περισσότερη αξιοπιστία”.

Μοσκοβισί και Σόιμπλε κάλεσαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει τη δυνατότητα στα μέλη του κράτη της ευρωζώνης να λειτουργούν χωριστά στα θέματα που επηρεάζουν το ενιαίο νόμισμα.
   
Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να παρακαμφθεί το πρόβλημα ότι όλες οι μείζονες αποφάσεις από την ευρωζώνη χρειάζονται έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια των 17 χωρών μελών, γεγονός που επιβραδύνει τη λήψη αποφάσεων, δήλωσε ο Σόιμπλε.

Διαβαστε
Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ Λαγκάρντ με θέμα την Ελλάδα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε