Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Μοσκοβισί: Δεν φοβόμαστε τραπεζική κρίση στην Ιταλία

Μοσκοβισί: Δεν φοβόμαστε τραπεζική κρίση στην Ιταλία

«Οχι, όχι, δεν φοβόμαστε τραπεζική κρίση» στην Ιταλία μετά τη παραίτηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι , δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Υπάρχει βέβαια μία πολιτική κρίση στη χώρα, αλλά και ταυτόχρονα μία συνέχεια, υπάρχει ένα κόμμα που έχει την πλειοψηφία στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, ένας άνθρωπος, ο Ματέο Ρέντσι, που διατηρεί την εξουσία και διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα έχει διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί στο τηλεοπτικό δίκτυο Public Sénat και στο ραδιοφωνικό δίκτυο Sud Radio. «Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει συνέχεια του Κράτους, των ευθυνών», είπε.

«Σε ό,τι αφορά τις ιταλικές τράπεζες, θέμα για το οποίο υπάρχουν συζητήσεις με ποικίλους θεσμούς, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα προβλήματα δεν έχουν αλλάξει από την περασμένη εβδομάδα, δεν έχουν επιδεινωθεί ή αυξηθεί», είπε.

«Στην Ευρώπη έχουμε τη δυνατότητα να διαχειρισθούμε όλα τα τραπεζικά προβλήματα», διαβεβαίωσε. Η ανακοίνωση της παραίτησης του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι μετά την ήττα του στο δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση βύθισε τον τραπεζικό τομέα στην αβεβαιότητα έπειτα από ένα πολύμηνο χαώδες διάστημα, κυρίως τις τράπεζες που πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν, όπως η Monte dei Paschi di Siena (BMPS).

Παράταση ζητεί από την ΕΚΤ η Monte dei Paschi

Παράταση για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Monte dei Paschi (MPS) ζητά η Ιταλία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times. To Διοικητικό Συμβούλιο της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, βασικός μέτοχος της οποίας είναι το ιταλικό δημόσιο, ζητά από την τραπεζική εποπτική Αρχή της ΕΚΤ να της δώσει περιθώριο έως τα μέσα Ιανουαρίου για να συγκεντρώσει τα 5 δις. ευρώ που χρειάζεται ώστε να καλύψει (από ιδιωτικές πηγές) τις ανάγκες της σε κεφάλαια. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγει την επιβολή ζημιών σε ορισμένους ομολογιούχους της, όπως απαιτούν οι κανόνες της ΕΕ για την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων με κρατικά κεφάλαια, δήλωσαν τέσσερις πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Στην επιστολή της προς την ΕΚΤ, η MPS αναφέρει ότι η πολιτική αστάθεια που προκλήθηκε από την παραίτηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι έχει κάνει αδύνατη μία συμφωνία για την εξεύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων έως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Εάν η ΕΚΤ δεν εγκρίνει την παράταση, η ιταλική τράπεζα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ανακεφαλαιοποίηση από το κράτος τις επόμενες ημέρες, δήλωσε μία πηγή. Αυτό που διακυβεύεται είναι η σταθερότητα του ιταλικού τραπεζικού συστήματος και οι πιθανές ευρύτερες επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η ΕΚΤ αναμένεται να εξετάσει σήμερα το αίτημα της MPS, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα θελήσει να ανακοινώσει τη θέση της έως ότου λάβει την επιστολή. Τραπεζίτες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ βρίσκεται υπό πίεση να κρατήσει πιο αυστηρή στάση έναντι της ιταλικής τράπεζας, η οποία δεν πέρασε τις ασκήσεις αντοχής (stress tests) του 2014 και το 2016, ανοίγοντας πιθανόν τον δρόμο για μία ακόμη διαμάχη της Ιταλίας με Αρχές της ΕΕ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ρώμη θα επιρρίψει ευθύνες στην ΕΚΤ για τις ζημιές που θα υποστούν οι ομολογιούχοι της MPS σε περίπτωση που απαιτηθεί η επείγουσας κρατική διάσωση της τράπεζας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε