Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Μόσχα: Απαγόρευσαν στους γιατρούς να κάνουν διαγνώσεις για θερμοπληξία

ΦΩΤΟ REUTERS

Φαίνεται ότι οι ρωσικές αρχές δε θα ξεφύγουν ποτέ από τη λογική της KGB.

Την ώρα που η Ρωσία και ειδικότερα η Μόσχα ζουν τη μεγαλύτερη καταστροφή των τελευταίων χρόνων, τα δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου για τον τρόπο που αντιμετώπισαν οι αρχές την κρίση με τον καύσωνα και τις φωτιές προκαλούν αν μη τι άλλο αίσθηση.

Οι αρχές όχι μόνο φέρονται να απαγόρευσαν στους γιατρούς να αναφέρουν τη λέξη θερμοπληξία στις διαγνώσεις τους αλλά τους ζήτησαν κιόλας να απαλύνουν τα στατιστικά των θανάτων που συνδέονται με τον καύσωνα. Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα της Tvoi Den. Όταν μάλιστα το πρακτορείο Interfax θέλησε να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες, πολλοί γιατροί, διατηρώντας βέβαια την ανωνυμία τους, το έκαναν!

«Μας εξήγησαν ότι τα στατιστικά στοιχεία για τη θερμοπληξία στη Μόσχα ξεπερνούν κάθε όριο. Υπήρξε προφορική διαταγή. Ακόμα κι αν η θερμοκρασία πέσει, η εντολή ισχύει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου», κατήγγειλε γιατρός!

Φυσικά, οι αρχές της Μόσχας δεν δέχονται ότι τα όσα καταγγέλλονται στο δημοσίευμα είναι αλήθεια. «Δεν υπάρχει τέτοια εντολή», δηλώνει από τη μεριά της υπεύθυνη του Τμήματος Υγείας, αν και η υπηρεσία αρνήθηκε να δώσει τα στατιστικά στοιχεία για τους θανάτους που καταγράφηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη Μόσχα.

Ήδη, πάντως, ο Αντρέι Σελτσόφσκι, επικεφαλής του Τμήματος Υγείας, έχει παραδεχθεί ότι υπάρχει αύξηση της θνησιμότητας τουλάχιστον κατά 2 φορές. «Εάν στο παρελθόν είχαμε καθημερινά στη Μόσχα 360-380 θανάτους, τώρα είναι περίπου 700», είχε δηλώσει στο πρακτορείο Intefax. Για αυτές τις δηλώσεις του, ο Σελτσόφσκι δέχτηκε επίπληξη από το υπουργείο, που διςμήνυσε ότι τα στοιχεία για τον Ιούλιο του 2010 δεν θα είναι διαθέσιμα παρά μετά τις 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Γαλλικό Πρακτορείο από τις υπηρεσίες της Μόσχας ο αριθμός των θανάτων στην πόλη αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 50% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και έφτασε περίπου τους 5.000. Δεν αποκλείεται όμως ο αριθμός να είναι ακόμη μεγαλύτερος. Άλλωστε, τα πτώματα παραμένουν στα σπίτια για 10 με 12 ημέρες διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα αυτοκίνητα για τη μεταφορά τους στο νεκροτομείο!

Η αγανάκτηση των Ρώσων για τον τρόπο που χειρίστηκε ο κρατικός μηχανισμός την κρίση των τελευταίων εβδομάδων δεν κρύβεται. Ήδη στη Μόσχα πραγματοποιήθηκαν ογκώδεις διαδηλώσεις, με τους Μοσχοβίτες να απαιτούν την παραίτηση του δημάρχου της πόλης, ο οποίος βρίσκεται στο αξίωμα τα τελευταία 18 χρόνια αλλά τις μέρες της καταστροφής ήταν… διακοπές.

Η αστυνομία, πάντως, έκανε αρκετές συλλήψεις και διέλυσε τις διαδηλώσεις με την αιτιολογία πως δεν υπήρχε άδεια για την πραγματοποίησή τους!

Διαβάστε επίσης
Εβρεξε στη Μόσχα και ξέπλυνε το νέφος

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε