Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Μπάιντεν: «Στηρίξτε, μην υπονομεύετε τις διαπραγματεύσεις»

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Δεύτερη μέρα της επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, στη Μέση Ανατολή στη σκιά της ισραηλινής απόφασης για την ανέγερση 1.600 νέων κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

Μετά τις επαφές του με την ισραηλινή ηγεσία, ο Μπάιντεν βρέθηκε την Τετάρτη στη Ραμάλα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση των δυο ανδρών, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να στηρίξουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι η απόφαση της ισραηλινής πλευράς υπονομεύει την πίστη των Παλαιστινίων στην ειρηνευτική διαδικασία.

«Είναι υποχρεωτικό και για τις δύο πλευρές να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα στήριξης των διαπραγματεύσεων και όχι να τις περιπλέκουν. Η απόφαση από την ισραηλινή κυβέρνηση να προχωρήσει στο σχεδιασμό νέων οικιστικών μονάδων στην ανατολική Ιερουσαλήμ υπονομεύει την ίδια την εμπιστοσύνη, την εμπιστοσύνη που χρειαζόμαστε ακριβώς τώρα για να αρχίσουν … καρποφόρες διαπραγματεύσεις». 

Η επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή απαιτεί ιστορικά βήματα τόσο από τους Παλαιστίνους όσο και από τους Ισραηλινούς, τόνισε ο Μπάιντεν. 

Από την πλευρά του, απευθυνόμενος στον ισραηλινό λαό, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούντ Αμπάς, τόνισε πως «είναι η σωστή στιγμή για ειρήνη που θα βασίζεται σε δυο κράτη, ένα Ισραηλινό κράτος που θα συνυπάρχει ειρηνικά και με ασφάλεια δίπλα σε ένα Παλαιστινιακό κράτος». Και πρόσθεσε ότι μια μόνιμη, διαρκής ειρήνη μπορεί να επικρατήσει σε ολόκληρη την περιοχή, περιλαμβάνοντας τη Συρία και το Λίβανο. 

Υπήρξε βέβαια επικριτικός με την απόφαση του Ισραήλ να ανακοινώσει ότι πρόκειται να ανεγείρει νέους οικισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, η ισραηλινή απόφαση αντιπροσωπεύει «την καταστροφή της εμπιστοσύνης» και φέρει «ισχυρό πλήγμα στις ειρηνευτικές διαδικασίες». 

Εκτός από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής αρχής, επισήμως, την ισραηλινή απόφαση καταδίκασαν και τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«Πρέπει να αναθεωρηθεί αυτή η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης», αναφέρεται σ την επίσημη καταδίκη της Ε.Ε. έναντι του Ισραήλ, στην οποία καλείται η κυβέρνηση Νετανιάχου «να σεβαστεί τις όποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει για την προώθηση της ειρήνης, να απέχει από αποφάσεις ή ενέργειες μονομερείς, που υπονομεύουν τις ειρηνευτικές διαβουλεύσεις» ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης και καταλήγει το κείμενο: «ας υπογραμμιστεί δε ότι κάθε εποικισμός αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο».

Διαβάστε επίσης 
Καταδίκη του Ισραήλ και από ΕΕ
Καταδίκη του Ισραήλ για ανέγερση στην Παλαιστίνη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε