Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Μπανγκόκ: Είναι αυτός ο βομβιστής που έσπειρε θάνατο και τρόμο; Νέο video από κάμερα ασφαλείας

Μπανγκόκ: Είναι αυτός ο βομβιστής που έσπειρε θάνατο και τρόμο; Νέο video από κάμερα ασφαλείας

Μετά τη γυναίκα – μυστήριο η αστυνομία αναζητά και έναν άνδρα που θεωρείται ύποπτος για το μακελειό της Δευτέρας στην Μπανγκόκ με 21 νεκρούς, τη χειρότερη βομβιστική επίθεση στην ιστορία της Ταϊλάνδης.

Ο ύποπτος άνδρας εμφανίζεται σε video από κάμερα ασφαλείας να βρίσκεται στο σημείο της επίθεσης λίγο πριν πυροδοτηθούν οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που σκόρπισαν τρόμο και θάνατο, αφήνοντας πίσω τους 21 νεκρούς και περισσότερους από 120 τραυματίες, μεταξύ των οποίων πολλοί ξένοι τουρίστες.

Ο άνδρας εμφανίζεται στο video να κρατά ένα πακέτο κοντά στο ναό Εραουάν και να αφήνει μια τσάντα στο σημείο της έκρηξης. Αποχώρησε από το σημείο 15 λεπτά πριν εκραγούν οι βομβιστικοί μηχανισμοί. Φορά κίτρινη μπλούζα και γυαλιά.


Σύμφωνα με τον Ταϊλανδό πρωθυπουργό και αρχηγός της στρατιωτικής χούντας Πραγιούτ Τσαν-Ότσα φαίνεται στις εικόνες από κλειστό κύκλωμα και “προέρχεται από το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και είναι μέλος μιας οργάνωσης που αντιτίθεται στην χούντα”.

Η βορειοανατολική Ταϊλάνδη αποτελεί το προπύργιο των Κόκκινων Πουκαμίσων, των υποστηρικτών δηλαδή της πρώην κυβέρνησης, η οποία εκδιώχθηκε από την εξουσία έπειτα από μήνες διαδηλώσεων με στρατιωτικό πραξικόπημα που έγινε τον Μάιο του 2014.

“Θέλουν να καταστρέψουν την οικονομία μας, τον τουρισμό. Έπειτα από αυτό η οικονομία μας θα ζημιωθεί”, σημείωσε ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός.

“Η βόμβα είχε στόχο να σκοτώσει όσο περισσότερους ανθρώπους γινόταν, καθώς ο ναός είναι γεμάτος κόσμο γύρω στις 18:00 με 19:00 το βράδυ”, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας Πραβούτ Ταβορνσίρι.

“Οι νεκροί ανέρχονται τώρα σε 21 και οι τραυματίες σε 123. Οι 14 από τους νεκρούς έχασαν την ζωή τους στο σημείο της έκρηξης”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με την αστυνομία για την επίθεση αυτή χρησιμοποιήθηκαν μάλλον τρία κιλά εκρηκτικών.

Οι αρχές της Ταϊλάνδης εκτιμούν ότι οι δράστες της επίθεσης είχαν στόχο τους “ξένους” και ήθελαν “να καταφέρουν πλήγμα στον τουρισμό”, σύμφωνα και με τον Ταβορνσίρι.

Μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν αρκετοί ξένοι, πολλοί από τους οποίους επισκέπτονταν τον ναό Εραουάν που βρίσκεται στην καρδιά της Μπανγκόκ.
Τουλάχιστον δύο πολίτες της Μαλαισίας, ένας της Σιγκαπούρης, ένας Κινέζος και ένας Φιλιππινέζος σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία, όπως και 10 Ταϊλανδέζοι. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές του Χονγκ Κονγκ, δύο κάτοικοί του σκοτώθηκαν και έξι άλλοι τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται.

Το ιερό Εράουαν, πάνω σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση κοντά σε πολυτελή ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, γραφεία και ένα νοσοκομείο, αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο ιδίως για τους επισκέπτες από χώρες της ανατολικής Ασίας. Το επισκέπτονται επίσης πολλοί Ταϊλανδοί ινδουιστές.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Στις νότιες περιφέρειες της χώρας, όπου από το 2004 περισσότεροι από 6.300 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στην σύγκρουση που μαίνεται εκεί μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊλάνδης και των μουσουλμάνων ανταρτών, οι επιθέσεις είναι συχνό φαινόμενο. Ωστόσο ποτέ δεν έχουν τόσα πολλά θύματα. Επίσης ποτέ δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι έγινε επίθεση εκτός της περιοχής αυτής, παρά τα τόσα χρόνια που μαίνεται ο πόλεμος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, με πληροφορίες και από Daily Mail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε