Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Μπαχρέιν: 1η Ιουνίου η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Αυτό ανακοίνωσε ο βασιλιάς αλ Χαλίφα.

Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χάμαντ μπιν Ισα αλ Χαλίφα ανακοίνωσε ότι την 1η Ιουνίου αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης την οποία είχε κηρύξει στις 15 Μαρτίου σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει το κίνημα αμφισβήτησης εναντίον της κυβέρνησής του.

Ο βασιλιάς είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για μία περίοδο τριών μηνών, μία ημέρα μετά την άφιξη στο Μπαχρέιν στρατευμάτων από τη Σουαδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με στόχο την αντιμετώπιση της εξέγερσης των σιιτών εναντίον της σουνιτικής δυναστείας.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης, μέχρι τα μέσα Μαρτίου έχασαν τη ζωή τους 24 άνθρωποι, σύμφωνα με τη Μανάμα. Στη συνέχεια 4 διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί σκοτώθηκαν.

Στο μευαξύ, την Κυριακή ξεκίνησε η δίκη ενώπιον στρατοδικείου 21, σιιτών στην πλειοψηφία τους, ακτιβιστών οι οποίοι κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να ανατρέψουν το καθεστώς στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλουν ότι τα στρατοδικεία δεν επιτρέπουν στους κατηγορούμενουν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους επαρκώς και επισημαίνουν ότι οι δίκες πρέπει να γίνονται από πολιτικά δικαστήρια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε