Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Μπαχρέιν: ο στρατός αναλαμβάνει τον έλεγχο – Ακόμη 3 νεκροί, 60 αγνοούμενοι!

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Τανκς, κλούβες, σημεία ελέγχου και στρατιώτες παντού στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, Μανάμα. Οι διαδηλώσεις απαγορεύτηκαν και ο στρατός έστειλε μήνυμα πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την τάξη!

«Σημεία κλειδιά» της πρωτεύουσας τελούν υπό τον έλεγχο του στρατού, ελικόπτερα πετούν συνεχώς πάνω από τη Μανάμα, συρματοπλέγματα έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στην πλατεία του Μαργαριταριού, βασικό τόπο συγκέντρωσης των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας θα πάρουν οποιοδήποτε αυστηρό και αποτρεπτικό μέτρο κρίνεται απαραίτητο για να διαφυλάξουν τη δημόσια ασφάλεια και τάξη», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση.

Έδωσε επίσης εντολή στους πολίτες να αποφεύγουν τις κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας της χώρας. Και όλα αυτά ενώ ακόμη μια διαδήλωση κατεστάλη βίαια από την αστυνομία, με συνέπεια τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, 231 να τραυματιστούν!
Στρατιωτικά οχήματα και τανκς παντού στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν - ΦΩΤΟ REUTERS
Η κατάσταση μοιάζει να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, ενώ στο βάθος διαφαίνεται και η πολιτική αναταραχή. Το κόμμα της σιιτικής αντιπολίτευσης Wefaq, που διατηρεί 18 από τις συνολικά 40 του κοινοβουλίου προτίθεται να αποσυρθεί από την Εθνοσυνέλευση, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης.

Τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων το Wefaq, δημοσίευσαν ανακοίνωση στην οποία ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και το σχηματισμό ενός νέου υπουργικού συμβουλίου που θα διερευνήσει «το έγκλημα» της βίαιης καταστολής της διαδήλωσης, το βράδυ της Τετάρτης.

Ξυλοκόπησαν δημοσιογράφο!

Αμερικανός δημοσιογράφος που κάλυπτε τη διαδήλωση της Τετάρτης για το τηλεοπτικό δίκτυο ABC ξυλοκοπήθηκε κατά τη βίαιη διάλυση πλήθους διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ο Μιγκέλ Μάρκες ήταν σε τηλεφωνική σύνδεση με το κανάλι του, όταν άρχισε να φωνάζει: “Όχι! Οχι! Είμαι δημοσιογράφος. Φεύγω. Με χτυπούν”.

Η σύνδεση διακόπηκε και αργότερα σε μια νέα σύνδεση ο Μάρκες εξήγησε ότι ξυλοκοπήθηκε από μια «ομάδα ταραξιών» οι οποίοι και του άρπαξαν την κάμερα. «Μόλις ξυλοκοπήθηκα από μια ομάδα ταραξιών. Τώρα είμαι στην αγορά κοντά στο ξενοδοχείο μας, όπου έχει καταφύγει κόσμος”, είπε υπογραμμίζοντας ότι δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

Συγκλονιστική η στιγμή της επίθεσης

Έκτακτη σύνοδος από τις χώρες του Κόλπου

Οι περιφερειακοί σύμμαχοι του Μπαχρέιν εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση της χώρας. Σε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG), το οποίο περιλαμβάνει το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Ομάν, το Κατάρ και το Κουβέιτ, εκφράστηκε η στήριξη στο καθεστώς της Μανάμα «σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας». Τονίστηκε δε ότι ξένες παρεμβάσεις δε θα γίνουν δεκτές.

Στη σύνοδο μετείχε και ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν σεΐχης Χαλέντ μπεν Αχμεντ αλ Θάνι, που προσπάθησε να δικαιολογήσει την επέμβαση της αστυνομίας από την ανάγκη να αποφευχθεί μια «θρησκευτική σύγκρουση και μια οικονομική κρίση». Απέρριψε δε τις επικρίσεις, ζητώντας να μην προδικάζεται η έκβαση της έρευνας που έχει ως στόχο να ρίξει φως στις βιαιότητες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε