Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Μπερσάνι: Δεν κάνω κόρτε στον Γκρίλο αλλά…

Μπερσάνι: Δεν κάνω κόρτε στον Γκρίλο αλλά…

Σχεδόν δυο εβδομάδες μετά τις εκλογές στην Ιταλία, κυβέρνηση δεν έχει σχηματιστεί. Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι αρνήθηκε πως… φλερτάρει τον Μπέπε Γκρίλο αλλά ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει κανείς να κλείσει τα μάτια στην αλλαγή που συντελείται.

«Δεν κάνουμε κόρτε στον Γκρίλο, ούτε θα γίνουμε στόχαστρο για να μας πυροβολεί. Θα πρέπει, όμως, να κατανοήσουμε σε βάθος την αλλαγή που επιτελείται. Πρέπει να σταματήσει το πολιτικό σύστημα να απευθύνεται μόνον στον ίδιο του τον εαυτό, διότι διαφορετικά τίθεται υπό αμφισβήτηση η ίδια του η ύπαρξη», είπε ο Μπερσάνι, ο πρώτος που θα πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής της κεντροαριστεράς παρουσίασε σήμερα ένα πρόγραμμα οκτώ σημείων για την διακυβέρνηση της Ιταλίας.

Προβλέπεται:
αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας
θέσπιση ασυμβίβαστου ανάμεσα στην πολιτική και επιχειρηματική δραστηριότητα
παροχή ιταλικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα
νομική αναγνώριση ομοφυλόφιλων ζευγαριών που συζούν
αναδιάρθρωση της υπηρεσίας είσπραξης οφειλών προς το δημόσιο Equitalia
στήριξη της δημόσιας παιδείας και
μείωση του συνολικού αριθμού και των αποδοχών βουλευτών και γερουσιαστών.

«Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, με συνοχή: είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης», τόνισε, μιλώντας προς τα στελέχη του PD, ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Ο επικεφαλής του PD επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για συμφωνία συγκυβέρνησης με την κεντροδεξιά, από την στιγμή που η παράταξη αυτή στάθηκε εμπόδιο σε κάθε αλλαγή και σημαντική μεταρρύθμιση».

Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι παράλληλα έκανε γνωστό ότι πρόκειται να πάρει μέρος και στις επόμενες εσωτερικές εκλογές της κεντροαριστεράς για την ανάδειξη του υποψήφιου πρωθυπουργού, όποτε αυτές προκηρυχθούν.

Σε εκείνες του περασμένου Νοεμβρίου, στις οποίες υπερίσχυσε ο Μπερσάνι, ο Ρέντσι είχε λάβει 38% των προτιμήσεων των υποστηρικτών του PD που συμμετείχαν στην διαδικασία.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μπερσάνι είναι πιθανό να λάβει μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Ναπολιτάνο.
Μέχρι αυτή την στιγμή —δεδομένης της αρνητικής στάσης του Μπέπε Γκρίλο— η προσπάθεια του PD δεν φαίνεται να συγκεντρώνει ιδιαίτερες πιθανότητες επιτυχίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δωροδόκησε βουλευτές ο Μπερλουσκόνι;

Γκρίλο: Δε στηρίζω κυβέρνηση τεχνοκρατών

Τα τρία επικρατέστερα σενάρια για την πολιτική κρίση στην Ιταλία

Ο Γκρίλο θέλει online δημοψήφισμα για το ευρώ

Γκρίλο: Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης σε κανένα!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε