Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΒΑΣΕΙΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λίγα Σύννεφα 34 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Μπλακ άουτ στη Γάζα λόγω ενδοπαλαιστινιακών διαφορών

Μπλακ άουτ στη Γάζα λόγω ενδοπαλαιστινιακών διαφορών
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 07.08.2010 | 17:01
Πρώτη δημοσίευση: 07.08.2010 | 17:01

Εν μέσω καύσωνα η οικονομική διαμάχη ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και τη Χαμάς βυθίζει τη Λωρίδα της Γάζας στο σκοτάδι!

Ήδη από το Σάββατο, λόγω έλλειψης καυσίμων, σταμάτησε να λειτουργεί ο μοναδικός κεντρικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού, που τροφοδοτεί περίπου το ένα τέταρτο του ρεύματος στη Γάζα. Σύμφωνα με τον Κανάαν Ομπέιντ, η διακοπή της λειτουργίας του σταθμού οφείλεται σε οικονομική διαφωνία ανάμεσα στη Χαμάς, που ελέγχει την περιοχή, και την Παλαιστινιακή Αρχή, που είναι υπεύθυνη για την αγορά του ηλεκτρικού.

Η Παλαιστινιακή Αρχή φέρεται να σταμάτησε να πληρώνει την παράδοση καυσίμων από το Ισραήλ, που τροφοδοτεί τη Γάζα με το 70% της ενέργειας που χρειάζεται, ενώ η Αίγυπτος συνεισφέρει σε άλλα 5%. Μέχρι στιγμής η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει σχολιάσει τις αιτιάσεις του Ομπέιντ.

Η ίδια διαφωνία προκάλεσε στα τέλη Ιουνίου πολυήμερη διακοπή της λειτουργίας του σταθμού στη Γάζα, μία περιοχή που μαστίζεται από τις συχνές διακοπές της ηλεκτροδότησης. Τότε η Παλαιστινιακή Αρχή είχε κατηγορήσει τη Χαμάς ότι σκοπίμως δημιουργεί κρίσεις για να καρπωθεί την δυσαρέσκεια του ντόπιου πληθυσμού κατά της Ραμάλα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, που καλύπτει το 95-97% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στη Γάζα, είχε απαιτήσει από την Ηλεκτρική Αρχή να συνεισφέρει στα έξοδα, εισπράττοντας τα τέλη από τους καταναλωτές. Η Αρχή, υπεύθυνη για τη διανομή του ρεύματος, είχε υποστηρίξει πως είχε εισπράξει τους λογαριασμούς και τα κεφάλαια είχαν μεταφερθεί στη Ραμάλα.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο