Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Μπλακ άουτ στη Γάζα λόγω ενδοπαλαιστινιακών διαφορών

ΦΩΤΟ REUTERS

Εν μέσω καύσωνα η οικονομική διαμάχη ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και τη Χαμάς βυθίζει τη Λωρίδα της Γάζας στο σκοτάδι!

Ήδη από το Σάββατο, λόγω έλλειψης καυσίμων, σταμάτησε να λειτουργεί ο μοναδικός κεντρικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού, που τροφοδοτεί περίπου το ένα τέταρτο του ρεύματος στη Γάζα. Σύμφωνα με τον Κανάαν Ομπέιντ, η διακοπή της λειτουργίας του σταθμού οφείλεται σε οικονομική διαφωνία ανάμεσα στη Χαμάς, που ελέγχει την περιοχή, και την Παλαιστινιακή Αρχή, που είναι υπεύθυνη για την αγορά του ηλεκτρικού.

Η Παλαιστινιακή Αρχή φέρεται να σταμάτησε να πληρώνει την παράδοση καυσίμων από το Ισραήλ, που τροφοδοτεί τη Γάζα με το 70% της ενέργειας που χρειάζεται, ενώ η Αίγυπτος συνεισφέρει σε άλλα 5%. Μέχρι στιγμής η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει σχολιάσει τις αιτιάσεις του Ομπέιντ.

Η ίδια διαφωνία προκάλεσε στα τέλη Ιουνίου πολυήμερη διακοπή της λειτουργίας του σταθμού στη Γάζα, μία περιοχή που μαστίζεται από τις συχνές διακοπές της ηλεκτροδότησης. Τότε η Παλαιστινιακή Αρχή είχε κατηγορήσει τη Χαμάς ότι σκοπίμως δημιουργεί κρίσεις για να καρπωθεί την δυσαρέσκεια του ντόπιου πληθυσμού κατά της Ραμάλα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, που καλύπτει το 95-97% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στη Γάζα, είχε απαιτήσει από την Ηλεκτρική Αρχή να συνεισφέρει στα έξοδα, εισπράττοντας τα τέλη από τους καταναλωτές. Η Αρχή, υπεύθυνη για τη διανομή του ρεύματος, είχε υποστηρίξει πως είχε εισπράξει τους λογαριασμούς και τα κεφάλαια είχαν μεταφερθεί στη Ραμάλα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε