Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Τα Σκόπια μπλοκάρουν και τους πρόσφυγες! Θα δέχονται μόνο από συγκεκριμένες… πόλεις!

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Κάθε μέρα και ένα εμπόδιο σε ανθρώπους που ρίσκαραν τη ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο. Κάθε μέρα και αποκαλύπτεται το απάνθρωπο πρόσωπο των λαών που ξέχασαν πως πέρασαν πόλεμο.

Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τα Σκόπια, που μετά την απόφαση να κλείσουν τα σύνορά τους και να εγκλωβίσουν χιλιάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη, να ζουν σε άθλιες συνθήκες ελπίζοντας να ανοίξουν τα σύνορα, τώρα βάζουν νέους περιορισμούς για το ποιος θα περνά από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ και ποιος όχι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, το οποίο επικαλείται πηγές από την ελληνική αστυνομία, οι αρχές της ΠΓΔΜ αφήνουν να περνούν μόνο οι Σύροι πρόσφυγες που κατάγονται από εμπόλεμες πόλεις, όπως το Χαλέπι αλλά όχι Σύροι που κατάγονται από τη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας ή Ιρακινοί τη Βαγδάτη! Το περίεργο είναι πως τόσο οι Σύροι όσο και οι Ιρακινοί θεωρούνται πρόσφυγες. Και πως άραγε γίνεται ο διαχωρισμός; Οι Σύροι από το Χαλέπι είναι πρόσφυγες και οι κάτοικοι της Δαμασκού μετανάστες;

Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες ώρες έχουν περάσει από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα λιγότεροι από 250 πρόσφυγες. Δυο αξιωματούχοι της Ελληνικής Αστυνομίας, που μίλησαν υπό το καθεστώς ανωνυμίας, είπαν στο AP ότι αυτός είναι ο νέος τρόπος που σκαρφίστηκαν οι Σκοπιανοί για να μειώσουν ακόμη περισσότερο τις προσφυγικές φορές. Και μάλιστα λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Όλα αυτά ενώ 13.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη και αντέχουν το κρύο και την πείνα με την ελπίδα πως κάποια στιγμή οι Σκοπιανοί θα ανοίξουν τα σύνορα και θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Αλλά μάλλον περιμένουν μάταια…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε