Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ· ΤΖΟΚΕΡ ΚΛΗΡΩΣΗ Λίγα Σύννεφα 17 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Μπόφινγκερ: Η «συνταγή Μέρκελ» είναι αποτυχημένη!

Μπόφινγκερ: Η «συνταγή Μέρκελ» είναι αποτυχημένη!
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 12.02.2012 | 12:05
Πρώτη δημοσίευση: 12.02.2012 | 12:05

Την αποτυχία της «συνταγής Μέρκελ» για την ελληνική κρίση, με μονόπλευρη λιτότητα χωρίς στήριξη της ανάπτυξης, διαπίστωσε ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους Γερμανούς οικονομολόγους της λεγομένης «Ομάδας των Σοφών»

Ο γερμανός σοφός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», άσκησε παράλληλα δριμεία κριτική στο ελληνικό πακέτο λιτότητας.

«Η καγκελάριος δεν ξέρει προφανώς ότι το άλφα και το ωμέγα στην καταπολέμηση μίας κρίσης είναι η ανάπτυξη» επισημαίνει ο οικονομολόγος, συμπληρώνοντας πως η «πολιτική της για την Ελλάδα ήταν εξίσου μονόπλευρα προσανατολισμένη στη λιτότητα, και δεν προέβλεπε επαρκή χρόνο για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις όπως η αποκρατικοποίηση», δήλωσε ο Μπόφινγκερ.

Σχετικά με το δεύτερο πρόγραμμα, ο Μπόφινκγκερ αναφέρει πως η ελληνική οικονομία ήταν από καιρό σε καθοδική πορεία κατά το πρώτο πρόγραμμα, τονίζοντας ότι και το νέο μνημόνιο αντί να σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία, θα την αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο.

Ο ίδιος επανέλαβε την θέση του ότι οι μεγάλες περικοπές έπνιξαν την αγορά και, καθώς τα μειωμένα δημόσια έσοδα αντιμετωπίζονταν με πρόσθετες περικοπές, βύθισαν σε φαύλο κύκλο τόσο τα ίδια δημοσιονομικά όσο και το σύνολο της οικονομίας.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, ο Μπόφινγκερ βλέπει μεν αυξημένες πιθανότητες εν όψει των πρόσφατων αναταράξεων, αλλά δεν θεωρεί πως οι Βρυξέλλες ή το Βερολίνο αυξάνουν την πίεση στην Αθήνα για να την εξωθήσουν να εγκαταλείψει το ευρώ.

Τέλος, δηλώνει ότι δεν βλέπει ενδείξεις ούτε πως το εξαγγελθέν «σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα υλοποιείται, σημειώνοντας πως εάν μπει σε εφαρμογή θα πρέπει να ξεκινήσει από τομείς που μπορούν να γίνουν γρήγορα ανταγωνιστικοί, όπως ο τουρισμός και η ενέργεια.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Τρίτη Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Τρίτη
  2. Ο καιρός σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη την Τρίτη [25/04/2017] Ο καιρός σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη την Τρίτη [25/04/2017]
  3. Ο καιρός σήμερα και αύριο σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη [24/04/2017] Ο καιρός σήμερα και αύριο σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη [24/04/2017]
  4. Ο καιρός σήμερα 24/04/2017 Ο καιρός σήμερα 24/04/2017
  5. Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία αλλά οι βροχές… μένουν Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία αλλά οι βροχές… μένουν
  6. Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και κατά τόπους παγετός! Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και κατά τόπους παγετός!