Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Μπορούν πλέον να αγοράζουν και να πωλούν σπίτια!

Μπορούν πλέον να αγοράζουν και να πωλούν σπίτια!
Η πιο σημαντική μεταρρύθμιση στην οικονομία της Κούβας τα τελευταία 50 χρόνια ψηφίστηκε χθες!

Για πρώτη φορά από την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο, οι Κουβανοί θα μπορούν πλέον να αγοράζουν και να πωλούν σπίτια. Ο νόμος, ο οποίος θα αρχίζει να εφαρμόζεται από τις 10 Νοεμβρίου, αφορά μόνο τους πολίτες και τους μόνιμους κατοίκους της Κούβας. Βάση του νέου νόμου, κάθε Κουβανός θα μπορεί να έχει στην ιδιοκτησία του ένα σπίτι στην πόλη και ένα στην επαρχία, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ακινήτων στα χέρια λίγων. Ολες οι σχετικές αγοραπωλησίες θα πρέπει να γίνονται μέσω κουβανικών τραπεζικών λογαριασμών ώστε να ελέγχονται.
 
Οι πωλήσεις θα υπόκεινται σε φόρο 8% της εκτιμώμενης αξίας του ακινήτου το οποίο θα πληρώνουν ο πωλητής και ο αγοραστής. Σε περίπτωση που δύο Κουβανοί ανταλλάξουν σπίτια ίσης αξίας, κάθε πλευρά θα πληρώνει το 4% της αξίας.
 
«Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την ελεύθερη αγορά στην Κούβα», σχολιάζει ο Φίλιπ Πίτερς, αναλυτής του Ινστιτούτου Λέξινγκτον. «Εάν το σκεφτούμε από την πλευρά μιας κουβανικής οικογένειας, μετατρέπεται το σπίτι της από ένα μέρος όπου μένουν σε πηγή πλούτου. Είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να ρευστοποιηθεί». Τον προηγούμενο μήνα ψηφίστηκε και μια άλλη αλλαγή: έγινε νόμιμη η αγοραπωλησία αυτοκινήτων στην Κούβα παρ’ ότι οι τιμές είναι ακόμα υψηλές για τον μέσο πολίτη της χώρας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε