Σάββατο, 20 Απρ.
20oC Αθήνα

Μπορούσαν να έχουν προλάβει την οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού!

ΦΩΤΟ REUTERS

Οι μηχανικοί που εργάζονταν στην εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου Deepwater Horizon είχαν αγνοήσει τα προειδοποιητικά σημάδια της καταστροφής.

Αποτέλεσμα έκρηξη στην εξέδρα της BP, στις 20 Απριλίου του 2010, που κόστιζε τη ζωή σε 11 εργαζόμενους και προκάλεσε την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Μπιλ Γκάλαχερ, ένας από τους ερευνητές της υπόθεσης, υποστήριξε ότι υπήρχαν ενδείξεις πριν από την έκρηξη αλλά η ομάδα που εργαζόταν στην εξέδρα δεν έκανε τίποτα. Ο Γκάλαχερ είναι αξιωματούχος της υπηρεσίας θαλάσσιων υποθέσεων των Νήσων Μάρσαλ, όπου ήταν εγγεγραμμένη η συγκεκριμένη εξέδρα.

“Είχαν πολλές ενδείξεις ότι υπήρχαν προβλήματα στο ίδιο το φρέαρ, στη μέτρηση της πίεσης, συνέβαιναν διάφορα πράγματα”, είπε ο Γκάλαχερ στο ραδιοφωνικό σταθμό ABC της Αυστραλίας.

Από την έκρηξη χύθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, ενώ το πηγάδι εξόρυξης έκλεισε τελικά τέσσερις μήνες αργότερα.

Παλαιότερη έκθεση, της αμερικανικής ακτοφυλακής, κατήγγειλε ότι η Transocean, η ιδιοκτήτρια εταιρεία της εξέδρας, δεν είχε λάβει τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας για να αποφευχθεί ένα σοβαρό δυστύχημα.

Σύμφωνα με το ναυτικό δίκαιο οι εξέδρες όπως η Deepwater Horizon θεωρούνται πλωτά μέσα και μπορούν να εγγραφούν σε νηολόγια χωρών όπως τα Νησιά Μάρσαλ ή ο Παναμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η χειρότερη πετρελαοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ! – Τουλάχιστον 13.000 αγωγές έχουν ήδη κατατεθεί

Πάνω από 5.000 φάλαινες και δελφίνια έχασαν τη ζωή τους στον Κόλπο του Μεξικού

Μέχρι τέλος του χρόνου ο καθαρισμός του Κόλπου του Μεξικό

Σφραγίστηκε οριστικά η πετρελαιοπηγή της BP

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε