Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

«Μπράβο» Ομπάμα στην Πορτογαλία

ΦΩΤΟ REUTERS

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξήρε την κυβέρνηση της Πορτογαλίας για τη δέσμευσή της σε ένα πολύ ισχυρό πακέτο οικονομικών μέτρων το οποίο υιοθέτησε για να αντεπεξέλθει στα δημοσιονομικά της προβλήματα.

«Θα εργαστούμε με όλη την Ευρώπη όπως και με την Πορτογαλία σε υποστήριξη των προσπαθειών αυτών», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντηση που είχε στη Λισσαβώνα με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες. Ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στην Πορτογαλία για να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η κρίση χρέους στην Ιρλανδία προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές για την οικονομία της Πορτογαλίας και πολλοί οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Πορτογαλία μπορεί να βυθιστεί σε ύφεση το 2011.

«Η Πορτογαλία εργάζεται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιούργησαν ορισμένες από τις χρηματαγορές. Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί σε ένα πολύ ισχυρό πακέτο οικονομικών μέτρων», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Η Πορτογαλία δεσμεύτηκε για τη μείωση του ελλείμματός της φέτος σε 7,3 του ΑΕΠ από 9,3 που ήταν πέρυσι και σε 4,6 το 2011.

Η κυβέρνηση του Σόκρατες σχεδιάζει τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και την αύξηση της φορολογίας για την αύξηση του εισοδήματος της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης και μείωσης της διψήφιας ανεργίας.

Η αβεβαιότητα των επενδυτών για την υγεία των ιρλανδικών τραπεζών έχει ωστόσο ωθήσει προς τα πάνω το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε