Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Μπρέιβικ: ‘Ηθελα να σκοτώσω 564 ανθρώπους!

Μπρέιβικ: ‘Ηθελα να σκοτώσω 564 ανθρώπους!

Κάθε του πρόταση σοκάρει. Κατά την πέμπτη μέρα της δίκης του ο μακελάρης του Οσλο δήλωσε πως δεν αποτελεί ψυχιατρική περίπτωση κι οτι έχει ποινική ευθύνη ενώ τόνισε πώς είναι… καλός άνθρωπος.

“Δεν αποτελώ ψυχιατρική περίπτωση και έχω ποινική ευθύνη”, τόνισε ο ‘Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος δικάζεται για το θάνατο 77 ανθρώπων το περασμένο καλοκαίρι στη Νορβηγία.

“‘Οταν βλέπει κανείς κάτι τόσο ακραίο, μπορεί να σκεφτεί ότι είναι μια τρέλα, όμως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον πολιτικό εξτρεμισμό και την τρέλα με την κλινική έννοια του όρου”, τόνισε.

Είπε ακόμα ότι ήλπιζε να σκοτώσει 564 ανθρώπους στο νησί Ουτόγια και κυρίως την πρωθυπουργό Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, η οποία βρισκόταν στο νησί την ημέρα εκείνη. “Είχα ξιφολόγχη στο όπλο μου και επίσης μαχαίρι. Το σχέδιο ήταν να τής κόψω το κεφάλι και να το καταγράψω, ενώ παράλληλα θα διάβαζα ένα κείμενο. Στη συνέχεια θα ανέβαζα το βίντεο στο διαδίκτυο”, είπε.

Ομως, όπως πρόσθεσε, δεν είχε ποτέ τη δυνατότητα να αγοράσει ένα σύγχρονης τεχνολογίας τηλέφωνο που απαιτείται για να ανεβάσει το βίντεο στο διαδίκτυοτο φιλμ και σε κάθε περίπτωση η Μπρούντλαντ έφυγε από το Ουτόγια πριν φθάσει εκείνος.

Είπε επίσης ότι βασικά ήταν ένας “καλός άνθρωπος” που εκπαιδεύτηκε να απωθεί τα συναισθήματά του για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις. Ωστόσο, δήλωσε αθώος, επιμένοντας ότι ενήργησε για να υπερασπιστεί τη χώρα απέναντι στα κύματα των μουσουλμάνων μεταναστών που έφθασαν σ΄αυτή με την ανοχή της αριστεράς.

Το θέμα της ψυχικής υγείας του Μπρέιβικ, ο οποίος βάσει μιας πρώτης ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης κρίθηκε ποινικά ανεύθυνος και με μια άλλη που ακολούθησε, ποινικά υπεύθυνος, είναι βασικό θέμα στη δίκη αυτή.

Εάν δεν τού αποδοθούν ποινικές ευθύνες, ο Μπρέιβικ κινδυνεύει με ισόβιο εγκλεισμό σε ψυχιατρείο. Εάν κριθεί ποινικά υπεύθυνος αντιμετωπίζει ποινή 21ετούς κάθειρξης, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να παραταθεί.

Διαβάστε

Σοκάρει ξανά ο Μπρέιβικ: Ήθελε να απαγάγει και να αποκεφαλίσει online την πρώην πρωθυπουργό

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε