Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Μπροστά ο Γκρούεφσκι ενόψει εκλογών

To VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ που θα διεξαχθούν στις 5 Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσιάζεται σήμερα στην εφημερίδα των Σκοπίων “Ντνέβνικ” (Dnevnik).

Συγκεκριμένα, το VMRO-DPMNE προηγείται με ποσοστό 24,3%, ενώ η αντιπολιτευόμενη “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, αποσπά ποσοστό 16%.Έπονται το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, με 8,1% και το αντιπολιτευόμενο “Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών” (DPA) του Μέντουχ Θάτσι, με ποσοστό 3,9%.

Πολύ μεγάλο εμφανίζεται το ποσοστό των αναποφάσιστων, το οποίο ανέρχεται στο 33,2%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις για την κατανομή των εδρών από τις προσεχείς εκλογές, μετά τις σχετικές αναγωγές της δημοσκόπησης.

Σύμφωνα με αυτές, το VMRO-DPMNE θα καταλάβει 51 έδρες (από 63 που είχε καταλάβει στις προηγούμενες εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2008), το SDSM 32 έδρες (27 στις εκλογές του 2008), το DUI 14 έδρες (18 στις εκλογές του 2008) και το DPA 7 έδρες (11 στις εκλογές του 2008).

Όπως σημειώνει η “Ντνέβνικ”, αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που επαληθευτούν οι εκτιμήσεις αυτές, το VMRO-DPMNE και το DUI θα είναι σε θέση, μετά τις εκλογές της 5ης Ιουνίου, να σχηματίσουν και πάλι κυβέρνηση, έστω και με μειωμένο αριθμό βουλευτών σε σύγκριση με αυτούς που διέθεταν στην Βουλή που διαλύθηκε την Πέμπτη (τα δύο αυτά κόμμα διέθεταν συνολικά στην προγούμενη Βουλή 81 έδρες και είχαν μάλιστα πλειοψηφία 2/3).

Η Βουλή της ΠΓΔΜ αποτελείται από 120 έδρες, ενώ η επομένη που θα προκύψει από τις εκλογές της 5ης Ιουνίου θα αποτελείται από 123, καθώς τρεις βουλευτές θα εκλεγούν από την ομογένεια της ΠΓΔΜ, η οποία για πρώτη φορά θα ψηφίσει στις προσεχείς εκλογές.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 14 Απριλίου, με δείγμα 1560 ψηφοφόρων.

   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε