Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Μυστικά ημερολόγια κατασκόπου! Κουβανός πράκτορας πίσω από τη δολοφονία Κένεντι!

Μυστικά ημερολόγια κατασκόπου! Κουβανός πράκτορας πίσω από τη δολοφονία Κένεντι!

Ένας Κουβανός διπλός πράκτορας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ John F. Kennedy σύμφωνα με μυστικά ημερολόγια του κατασκόπου του Ψυχρού Πολέμου Douglas Bazata.

Σύμφωνα με τα μυστικά ημερολόγια που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά, ο πράκτορας που εργαζόταν για την Κούβα ήταν πίσω από τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου το 1963. Επισημαίνει παράλληλα πως ένας άλλος κατάσκοπος, ο Rene Alexander Dussaq ήταν ο πρωταρχικός οργανωτής και σχεδιαστής της δολοφονίας.

Ο Dussaq ίσως να ήταν εκείνος που έριξε τη χαριστική βολή, σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο του συγγραφέα Robert K Wilcox που εκδόθηκε τη Δευτέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. “Ο Douglas Bazata ήταν μέσα στον κόσμο των μυστικών, ειδικά εκείνων γύρω από τη δολοφονία του JFK. Ήταν εκεί στη γέννηση της CIA. Ήταν insider”, γράφει ο Wilcox.

Στον Lee Harvey Oswald, που έχει χαρακτηριστεί ως δολοφόνος του Kennedy, είχε ανατεθεί να ρίξει μια πρώτη βολή για να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου στο Dealey Plaza, στο Τέξας. Αυτό επέτρεψε στον Dussaq να ρίξει εκπληκτική βολή, ενώ ένας τρίτος σκοπευτής πυροβόλησε για να σκοτώσει τον Αμερικανό πρόεδρο από το πίσω μέρος της αυτοκινητοπομπής.

Ο Dussaq γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες, σπούδασε στη Γενεύη και την Κούβα και έγινε πολιτογραφημένος πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής το 1942. Το σχέδιο δολοφονίας, σύμφωνα με το βιβλίο “Target: JFK, The Spy Who Killed Kennedy?”, σχεδιάστηκε με τη σιωπηρή έγκριση των κουβανικών αρχών

O Bazata έγραψε ότι συνάντησε τον Dussaq στην Αβάνα στις αρχές της δεκαετίας του 1930 όταν ήταν ακόμα σε αποστολή να σκοτώσει έναν Κουβανό επαναστάτη. Η αποστολή απέτυχε αλλά οι δύο άντρες έγιναν φίλοι αφού ο Dussaq έσωσε τη ζωή του Bazata. Συμμετείχαν και οι δύο στην επιχείρηση Jedburgh στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου ο Dussaq κέρδισε το παρατσούκλι “Captain Bazooka”.

Μετά τον πόλεμο ο Bazata άρχισε να εργάζεται ως κατάσκοπος για τη CIA και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών. Στο μεταξύ ο Dussaq έκανε μια φαινομενικά απλή δουλειά ως ασφαλιστικός πράκτορας και απογοητευόταν και θύμωνε όλο και περισσότερο με τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής απέναντι στην Κούβα. Έτσι, σύμφωνα με τα μυστικά ημερολόγια του Bazata, άρχισε να σχεδιάζει τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου.

“Εξουσιοδότησε τον Bazata όταν έφτασε η κατάλληλη στιγμή να πει στο κοινό να πει την αλήθεια σχετικά με το τι έγινε με την ελπίδα να αλλάξουν οι ηγέτες της Αμερικής και να επιτρέψουν στα κυρίαρχα έθνη όπως η Κούβα να αποφασίσουν τη μοίρα τους αντί να αποφίσει η Αμερική για αυτά”. Η επιλογή του Ντάλας έγινε πίσω στο 1961, σύμφωνα με τον Bazata, λόγω των αρνητικών συναισθημάτων της περιοχής για τον Kennedy και των διεφθαρμένων αρχών.

O Dussaq διέταξε 5 πυροβολισμούς για τη δολοφονία σύμφωνα με τα μυστικά ημερολόγια. Μεταξύ των σκοπευτών ήταν ο Dussaq, o Oswald με κωδική ονομασία “Piatogorsky” και δύο άγνωστοι εκτελεστές της CIA. Υπήρχε επίσης μια σειρά από backup σκοπευτών για να δημιουργήσουν σύγχυση στην αστυνομία και τους μάρτυρες.

Ο Oswold πυροβόλησε πρώτος από πάνω, πίσω από την αυτοκινητοπομπή, αλλά ο Dussaq δεν ήθελε ποτέ να συμμετέχει και έτσι του είχε δώσει άσφαιρα. Ο Oswold πίστευε αρχικά ότι δούλευε μόνος του και όταν κατάλαβε πως κάτι δεν πάει καλά άλλαξε τα άσφαιρα με αληθινές σφαίρες. Οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ήταν δύο οι ένοπλοι που πυροβόλησαν τον Kennedy.

Στο μεταξύ, ο Bazata βρισκόταν στην Ευρώπη όταν δολοφονήθηκε ο Kennedy. Έδωσε τα μυστικά του ημερολόγια λίγο πριν τον θάνατό του κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων για το βιβλίο του. Ήταν τότε που κατάφερε να εντοπίσει τη χήρα του Dussaq που είχε ένα κουτί με μυστικά έγγραφα του πρώην κατασκόπου και μια ανέκδοτη αυτοβιογραφία.

Πηγή: Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε