Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Μυστική φυλακή της CIA στο Βουκουρέστι;

Μυστική φυλακή της CIA στο Βουκουρέστι;

Δημοσιεύματα έκαναν λόγο ότι τα γραφεία που ανήκαν σε μια κυβερνητική υπηρεσία χρησιμοποιήθηκαν από την αμερικανική CIA για την κράτηση υπόπτων για τρομοκρατία.

Ωστόσο, το Βουκουρέστι διέψευσε σήμερα κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα. “Πρόκειται για καθαρές εικασίες”, είπε η Σιμόνα Καπ-Αλμπ, η εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Εμπιστευτικών Πληροφοριών (ORNISS), στα γραφεία της οποίας υποτίθεται ότι γινόταν η ανάκριση των υπόπτων.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου και του καναλιού ARD, υποστηρίζουν ότι κάτω από το κτίριο της ORNISS, στα βορειοδυτικά του Βουκουρεστίου, υπήρχε μια φυλακή της CIA η οποία έκλεισε το 2006. Δημοσιογράφοι του ARD, της εφημερίδας S?ddeutsche Zeitung και του αμερικανικού πρακτορείου AP υποστηρίζουν ότι έχουν επισκεφθεί το χώρο.

Η ύπαρξη μυστικών φυλακών της CIA στη Ρουμανία έχει καταγγελθεί και στο παρελθόν, όπως σε μια έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2007, όμως η κυβέρνηση της χώρας αρνείται ότι συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Σε αντίθεση με τις μυστικές φυλακές της Λιθουανίας και της Πολωνίας, που βρίσκονταν σε αραιοκατοικημένες περιοχές, το ρουμανικό κέντρο, που άρχισε να λειτουργεί το φθινόπωρο του 2003, βρισκόταν σε ένα προάστιο. Λέγεται ότι μεταξύ αυτών που κρατήθηκαν στη φυλακή ήταν και ο Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο οποίος διεκδικεί την “πατρότητα” των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου αφού φέρεται να είχε προτείνει την ενέργεια αυτή στον Οσάμα μπιν Λάντεν από το 1999. Ο Μοχάμεντ συνελήφθη στο Πακιστάν το 2003 και κρατείται στο Γκουαντάναμο από το 2006. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, είχε υποστεί βασανιστήρια σε μια μυστική φυλακή της Πολωνίας.

Στην εκπομπή “Πανόραμα” του ARD, που αναμένεται να μεταδοθεί απόψε, ένας υπεύθυνος της ORNISS, ο Άντριαν Καμαράσαν, διαψεύδει την ύπαρξη της φυλακής. Σύμφωνα ωστόσο με το κανάλι, ο Αμπντ αλ-Ραχίμ αλ-Νασίρι, που είχε συλληφθεί το 2002 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κρατήθηκε επίσης στο Βουκουρέστι. Ο αλ-Νασίρι φέρεται ως “εγκέφαλος” των επιθέσεων εναντίον του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Cole το 200 0 στην Υεμένη και εναντίον του γαλλικού πετρελαιοφόρου Limburg το 2002.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που προ πενταετίας αποκάλυψε το μυστικό σχέδιο των παράνομων μεταγωγών δήθεν υπόπτων για τρομοκρατία από την CIA και την ύπαρξη μυστικών κέντρων κράτησης στην Ευρώπη, ο Ελβετός Γερουσιαστής Ντικ Μαρτί, επισήμανε με δήλωση του το γεγονός ότι ο Τύπος επιβεβαίωσε ότι, πράγματι, υπήρξε στη Ρουμανία μυστική φυλακή της CIA.

Πριν από πέντε χρόνια, λέει ο Γερουσιαστής, είχαμε παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία ότι η CIA διατηρούσε μυστικά κέντρα κράτησης δήθεν υπόπτων για τρομοκρατία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβανομένης της Ρουμανίας.

Ύστερα από τις αποκαλύψεις του Τύπου, είμαστε πλέον βέβαιοι για το τι συνέβη στο Βουκουρέστι, υπογραμμίζει ο Ντικ Μαρτί, σημειώνοντας όμως ότι λυπάται που αυτή η αποκάλυψη δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας κοινοβουλευτικής/δικαστικής έρευνας ή κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

Αυτό που απομένει, πλέον, είναι να εντοπισθούν οι συνεργάτες των Αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών, να λογοδοτήσουν και να δικαστούν για τις παράνομες πράξεις τους, καταλήγει ο Ελβετός Γερουσιαστής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε