Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Μυστική συμφωνία για τα οικονομικά της βασίλισσας

ΦΩΤΟ REUTERS

Η Ελισάβετ και η κυβέρνηση της Βρετανίας είχαν υπογράψει το 2006 ένα οικονομικό μνημόνιο που μέχρι σήμερα είχε μείνει κρυφό.

Η Ελισάβετ παρέδωσε ουσιαστικά τον έλεγχο των οικονομικών του παλατιού στην κυβέρνηση, υπογράφοντας την μυστική μέχρι σήμερα συμφωνία, όπως αποκαλύπτει ο βρετανικός Τύπος.

Το… οικονομικό μνημόνιο θεσπίζει πολύ αυστηρούς κανόνες για τη διαχείριση των 38,2 εκατομμυρίων στερλινών (45 εκατομμύρια ευρώ) που το κοινοβούλιο δίνει κάθε χρόνο στην Ελισάβετ για το προσωπικό της και για τη συντήρηση των ανακτόρων της, δηλαδή του Μπάκιγχαμ και του πύργου του Ουίνδσορ.

Η συμφωνία προβλέπει ότι «σε περίπτωση ανυπέρβλητων διαφωνιών η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να σταματήσει κάθε επιδότηση και να αναλάβει άμεσα τη συντήρηση των βασιλικών παλατιών».

Σύμφωνα με τον Τύπο, η συμφωνία υπογράφηκε έπειτα από χρόνια διαφωνιών για τον βασιλικό προϋπολογισμό, κατά τη διάρκεια των οποίων η βασίλισσα αντιμετώπιζε δυσκολίες να παραμείνει εντός των πλαισίων του.

Εκατοντάδες επιστολές μεταξύ της Ελισάβετ και της κυβέρνησης, τις οποίες έχει στην κατοχή της η εφημερίδα The Independent, παρουσιάζουν τις επανειλημμένες προσπάθειες της βασιλικής οικογένειας να λάβει επιπλέον χρήματα: 2 εκατομμύρια στερλίνες (2,3 εκατομμύρια ευρώ) επιπλέον της δόθηκαν πρόσφατα έπειτα από «προβλήματα ρευστότητας».

Εκτός από τον προϋπολογισμό για τη συντήρηση των βασιλικών ανακτόρων, η κυβέρνηση καθορίζει επίσης το ποσό που διατίθεται για την κάλυψη των εξόδων της βασίλισσας και του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου. Αυτό το ποσό έχει παγώσει από το 1990 στα 7,9 εκατομμύρια στερλίνες (9,2 εκατομμύρια ευρώ).

Αντιδρώντας σε αυτές τις αποκαλύψεις το κίνημα Republic, που ζητάει την κατάργηση της μοναρχίας, απαίτησε για μία ακόμα φορά την ολοκληρωτική και δημόσια επανεξέταση των οικονομικών της βασιλικής οικογένειας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε