Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Ν. Αφρική: Δολοφονήθηκε ρατσιστής πολιτικός

Ν. Αφρική: Δολοφονήθηκε ρατσιστής πολιτικός

Το ακροδεξιό κίνημα Αντίστασης των Αφρικάανς θα εκδικηθεί για το θάνατο του αρχηγού του ανακοινώθηκε από τον Γ.Γ της οργάνωσης. Ο λευκός ρατσιστής ηγέτης Γ. Τερεμπλανς βρέθηκε νεκρός. Βασικοί ύποπτοι δύο μαύροι εργαζόμενοι.

Το ακροδεξιό Κίνημα Αντίστασης των Αφρικάανς (AWB), ο ηγέτης του οποίου Γιουτζίν Τερεμπλάνς δολοφονήθηκε στο αγρόκτημα του, ανακοίνωσε ότι θα εκδικηθεί αλλά προς το παρόν ζητά από τα μέλη του να παραμείνουν ήρεμα και να μην αντιδράσουν. 

“Πηγαίνοντας αντίθετα με τη θέληση των μελών μας, τους ζητάμε προς το παρόν να παραμείνουν ήρεμα”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρέ Βισαζί, γενικός γραμματέας του Κινήματος Αντίστασης των Αφρικάανς. 

Ο Βισαζί ανακοίνωσε ότι το AWB θα συναντηθεί την 1η Μαϊου για να αποφασίσει για τη μελλοντική του δράση. “Θα αποφασίσουμε για τις ενέργειες μας για να εκδικηθούμε το θάνατο του Γ. Τερεμπλάνς. Θα δράσουμε επιλέγοντας συγκεκριμένες ενέργειες. Οι ενέργειες αυτές θα αποφασιστούν στο συνέδριο μας”, πρόσθεσε ο Βισαζί.

Ο Τερεμπλάνς, ο οποίος διεξήγε εκστρατεία για την δημιουργία ενός χωριστού κράτους για τους λευκούς στη Νότια Αφρική, δολοφονήθηκε το Σάββατο στο αγρόκτημά του.Ο 69χρονος ηγέτης του λεγόμενου Κινήματος Αντίστασης των Αφρικάανς (AWB) δέχθηκε επίθεση και δολοφονήθηκε στο σπίτι του μετά από διένεξη που είχε με δυο εργάτες – ένας εκ των οποίων είναι ανήλικος – σχετικά με μισθούς που φέρεται να τους όφειλε. Οι δύο αυτοί άνθρωποι συνελήφθησαν και κατηγορούνται για την δολοφονία του.

“Η σορός του Τερεμπλάνς βρέθηκε στο κρεβάτι, με τραύματα στο πρόσωπο και το κεφάλι”, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.”Ένας άνδρας 21 ετών και ένα αγόρι 15 ετών συνελήφθησαν και κατηγορούνται για το φόνο του. Οι δύο είπαν ότι ενεπλάκησαν σε διένεξη [με τον Τερεμπλάνς] διότι δεν πληρώθηκαν για εργασίες που έκαναν στο αγρόκτημα”, πρόσθεσε η εκπρόσωπος, Αντέλ Μάιμπεργκ.Πάνω στη σορό του Τερεμπλάνς βρέθηκε μια μασέτα και στο πλάι του κρεβατιού ένα ραβδί. 

Οι υποστηρικτές του Τερεμπλάνς, που συνήθως φορούν χακί στολές και φέρουν σημαίες με ένα σύμβολο που μοιάζει με σβάστικα, είχαν αντιταχθεί στις συνομιλίες που οδήγησαν στην αποκατάσταση μιας δημοκρατίας για όλες τις φυλές στη Νότια Αφρική. Στην εκστρατεία τους εν όψει τον εκλογών του 1994, είχαν κατηγορηθεί ότι είχαν προβεί και σε βομβιστικές επιθέσεις.

Πρώην αστυνομικός, επί εποχής Απάρτχαϊντ, ο Τερεμπλάνς είχε συχνά προβλήματα με το νόμο – απελευθερώθηκε το 2004, μετά τη φυλάκισή του το 2001 για επίθεση εναντίον μαύρου ιδιωτικού φρουρού.

Ο Τερεμπλάνς, που θεωρείτο καλός ομιλητής, και ήταν γνωστός για το παγερό βλέμμα των γαλάζιων ματιών του και την γκρίζα γενειάδα του, είχε πάθος να ιππεύει δημόσια, αλλά αυτό του στοίχισε την δημόσια γελοιοποίηση όταν είχε πέσει από το άλογό του στην διάρκεια μιας παρέλασης ακροδεξιών το 1992.

Το AWB, που δημιούργησε το 1973 μαζί με άλλα έξι άτομα, είχε στόχο την δημιουργία ενός χωριστού κράτους για τους μπόερ, τους λευκούς γαιοκτήμονες.

Ρεπορτάζ του Aljazeera

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε