Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Να “ανοίξει” η Γάζα ζήτησε η Άστον από το Ισραήλ

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν ‘Αστον ζήτησε στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης να ανοίξουν και προς τις δύο κατευθύνσεις τα συνοριακά σημεία διέλευσης στη Λωρίδα της Γάζας.

“Πρέπει τα σημεία διέλευσης (του παλαιστινιακού εδάφους) να ανοίξουν και προς τις δύο κατευθύνσεις για τον πληθυσμό και τα προϊόντα κατανάλωσης”, δήλωσε η ‘Αστον στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή της στη Ραμάλα με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ. “Τονίζουμε κατηγορηματικά: οι κάτοικοι της Γάζας πρέπει να μπορούν να ζουν σε φυσιολογικές συνθήκες”, υπογράμμισε η ‘Αστον.

Η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι “επιθυμούν να μετάσχουν στις διαδικασίες στα (συνοριακά) σημεία διέλευσης υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο και βεβαίως σε συνεργασία με την Παλαιστινιακή Αρχή”, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό “δεν είναι επί του παρόντος στο τραπέζι” των συνομιλιών.

Ο Φαγιάντ ζήτησε από την πλευρά του την “άρση του αποκλεισμού” που έχει επιβληθεί από το Ισραήλ τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας ότι “η οικονομία της Γάζας δεν θα μπορέσει να ανακάμψει μόνο με τις εισαγωγές” και ότι θα πρέπει ελεύθερα να γίνονται εξαγωγές προϊόντων.

Είκοσι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) ζήτησαν από την ΕΕ να “επιμείνει στην πλήρη άρση του αποκλεισμού της Γάζας” με την ευκαιρία της επίσκεψης της ‘Αστον στον παλαιστινιακό θύλακα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε