Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ναι Μέρκελ για βοήθεια στην Ιρλανδία

«Ναι» στο αίτημα για την οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας είπε την Τετάρτη η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, «υπό όρους που θα επιτρέψουν στην Ιρλανδία επανέλθει στο δρόμο της σταθεροποίησης των δημοσίων οικονομικών της».

Η καγκελάριος της Γερμανίας κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους της να έχουν το θάρρος να επιβάλουν όρια στις αγορές, συμπεριλαμβάνοντας στο μηχανισμό επίλυσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης τους ιδιώτες πιστωτές, οι οποίοι, όπως είπε, «κερδίζουν χρήματα με τα πολύ υψηλά επιτόκια».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μπράιαν Λένιχαν αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα τετραετές πρόγραμμα με στόχο τη μείωση του ελλείμματος.

Σύμφωνα με το BBC, στόχος του προγράμματος είναι η εφαρμογή περικοπών συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των σχεδίων, που θα έχουν ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του 2014, φέρονται να είναι και περικοπές δαπανών 800 εκατ. ευρώ στην πρόνοια, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιρλανδίας θα διαμορφωθεί φέτος στο 12% του ΑΕΠ, ή στο 32% αν συμπεριληφθεί και το κόστος διάσωσης του τραπεζικού συστήματος.

Το πρόγραμμα λιτότητας θα ανακοινωθεί καθώς ολοκληρώνονται οι συζητήσεις της κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πακέτο βοηθείας προς τη χώρα.

Αξιωματούχοι της ΕΕ υπολογίζουν στα 85 δισ. ευρώ το κόστος διάσωσης της ιρλανδικής οικονομίας και των ιρλανδικών τραπεζών, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Εν τω μεταξύ, σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιρλανδίας κατά δύο βαθμίδες, σε «Α» από «ΑΑ-», προχώρησε σήμερα η Standard & Poor’s, δίνοντας αρνητικό outlook.

Ο διεθνής οίκος επικαλείται το υψηλό κόστος διάσωσης των ιρλανδικών τραπεζών, το οποίο, όπως τονίζει, θα αυξήσει σημαντικά τις δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε